Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Paradiset i Örnsköldsvik, och hör varför badhuschefen David Berglund inte vill se en generell åldersgräns för ensambadande barn. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Paradisets chef i Örnsköldsvik: Simkunnighet viktigare än ålder för ensambad

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Livräddningssällskapet vill införa krav på simkunnighet och en åldersgräns på 12 år för att få bada ensam på badhus. Enhetschefen för Paradisets upplevelsebad i Örnsköldsvik, David Berglund, är positiv till förslaget men vill inte låsa sig fast vid en specifik ålder.

Nyligen gick Svenska Livräddningssällskapet ut med ett förslag om lägsta ålder för ensambadande barn på landets badanläggningar. För enkelhetens skull borde 12 år gälla tycker organisationen. På Paradisets upplevelsebad i Örnsköldsvik utgår man från Konsumentverkets rekommendationer för barn som besöker badanläggningar.

– Vi har som policy att man ska vara tolv år eller simkunnig. Det är något vi frågar om i receptionen. För att räknas som simkunnig ska man kunna simma 200 meter vilket föräldrar måste intyga, säger David Berglund.

Simkunnighet viktigare än ålder

David tycker att Svenska Livräddningssällskapets förslag är bra generellt. Däremot vill han inte se en specifik åldersgräns. Istället ska simkunnigheten trumfa åldern.

– Om det är en tioåring som kan simma hur långt som helst så kanske den kan få besöka oss ändå.

I klippet: Följ med till Paradiset och hör mer om hur David Berglund resonerar kring simkunnighet och säkerhet på badhuset.

Sundsvall

Njurunda simhall: Simkunnig nio år/årskurs 3 eller äldre. Simkunnig räknas när man kan simma 50 meter och hoppa i från kanten.

Himlabadet: Simkunniga barn, tio år eller äldre, får vistas i simhallen utan vuxens sällskap.

Sollefteå

Aquarena: Från året du fyller tio år kan du göra simprov för att få komma själv utan vuxen.

Näsåkers badhus: Simkunnig och tolv år.

Timrå

Timrå badhus: Barn som badar själv måste vara elva år och simkunniga.

Ånge

Ljungandalens bad & sport: Nio år, simkunnig, 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim.

Härnösand

Härnösands simhall: Nio år och simkunnig, Simborgarmärket.

Kramfors

Ådalshallen & Bollstahallen: För att bada själv krävs det att man kan visa upp 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim samt att man är över 10 år.

Örnsköldsvik

Paradisets upplevelsebad: Tolv år eller simkunnig (simma 200-meter).


SVT:s rundringning omfattar inte alla simhallar och badhus i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.