Ina Beckman (S) Foto: Barbro Sellin, SVT

Äldre män styr Ånge – Ina sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Könsfördelningen är ojämn och medelåldern hög i Ånges beslutande församling. Men det stör inte nyblivna politikern Ina Beckman 37.

Igår kunde SVT visa att få av landets kommunfullmäktige representerar sin befolkning om man ser till ålder och kön. Sorgebarnet bland länets kommuner är Ånge. Där är 63 procent av fullmäktigeledamöterna män och medelåldern är 55 år.

Ny i fullmäktige för Socialdemokraterna är Ina Beckman, 37 år gammal. Fullmäktiges sammansättning är inget som hon tänkt på.

– Jag har aldrig gjort den reflektionen. Man har ju fokus på varför man vill vara där, säger Ina.

Går sin egen väg

Ina berättar att hon kom in i politiken genom sitt fackliga arbete. Hon har tio år i handelsflottan bakom sig och är därför van att arbeta i mansdominerade miljöer.

Hon har alltid valt sin egen väg och tror att fler kvinnor måste våga sig in i politiken och vara förebilder för ännu fler.

– Jag är inte rädd för att vara annorlunda, skrattar Ina.

Unga måste få vara med

För att få in yngre tror Ina Beckman på att uppmuntra unga i de politiska ungdomsförbunden, t ex SSU, att fortsätta. Hon tror på att ge de unga mandat att bestämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.