Gamla i Örnsköldsvik ska få kameror i sovrummet

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik ska testa kameraövervakning för hemtjänsten. Nu söker man frivilliga.

Det är inget nytt påfund som Örnsköldsviks kommun ska prova under nio månader. Lena Hurtigh, kommunens hemtjänstchef, berättar att kameror hemma hos brukare till hemtjänsten redan finns i flera andra kommuner:

– Jag vill påpeka att vi inte säger ”kameraövervakning”. Det handlar om tillsyn via kamera och ingen som inte vill ha en kamera i sovrummet ska heller behöva det.

Projektet ska pågå i nio månader. Kommuen har köpt fem kameror varav fyra ska användas inom hemtjänsten och en på ett särskilt boende. Lena Hurtigh förklarar hur det hela kommer att gå till:

– Vi kommer överens med brukaren som begärt att få tillsyn under natten, på vilka tider vi ska titta till kameran. Till exempel kan ”Kalle” säga att ”ni får titta till mig mellan ett och tre”. Och då är det de tiderna som gäller. Inte fem minuter hit eller dit. Och sen ska vi ha en tydlig plan, också den som vi gemensamt kommit överrens om, om vad vi ska göra om ”Kalle” inte är i sängen vid tillfället.

Antingen är man då överrens om att vänta tjugo minuter och sen titta igen. Eller ringa och kontrollera eller kanske komma direkt och titta till åldringen. Det är något som båda parter på förväg ska vara helt klara med.

– Det kommer inte att gå att koppla upp sig på andra tider än den man kommit överens. om. Så den som inte vill ha en kamera på sig när man kliver upp behöver inte vara orolig, säger Lena Hurtigh.

För en del åldringar kommer tillsyn via kamera att välkommnas. Det kan handla om den som har svårt att somna om efter en nattlig tillsyn.

– Man kan även se en kombination. Att ”Kalle” kanske vill ha fysisk tillsyn vid 23 och en kameratitt vid tre. Det är helt upp till personalen och åldringen att vara ense, säger Lena Hurtigh.

– Syftet är att få en trygg och ostörd sömn. Både för den brukare och för personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.