Foto: Hasse Holmberg/TT

All helgtrafik kan läggas ner – beslut om busstrafiken i Örnsköldsvik idag

Uppdaterad
Publicerad
Kollektivtrafiken i Örnsköldsvik måste minska sina kostnader med 15 miljoner i år. Förslaget som samhällsbyggnadsnämnden ska ta ställning till är drastiskt; lägg ner all helgtrafik och minska turtätheten i veckorna.

Kollektivtrafiken i Örnsköldsviks kommun måste minska kostnaderna med 15 miljoner inför nästa år för att hålla budgeten.

Under vintern har det hållits dialogsamtal med kommuninvånarna och nu har Trafik- och parkavdelningen utrett frågan. För att nå målet föreslår tjänstemännen att helgtrafiken läggs ner och att man minskar antalet turer på veckorna.

I dag behandlades förslaget i samhällsbyggnadsnämnden som inte tog det rakt av.

– Vi har tagit beslut om att ta bort 95 turer på söndagar, men vi behåller lördagstrafiken, säger Mikael Malmén (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Örnsköldsvik.

Han påpekar att söndagstrafiken har kommit och gått i kommunen och att det inte är särskilt många som reser på söndagar.

– Det känns aldrig roligt att behöva ta bort trafik, men vi införde ungdomskort för några år sedan. Och ska man ha råd till det måste man våga göra neddragningar också, säger Mikael Malmén.

Artikeln är uppdaterad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer