Hör vaktchef Anders von Heideken om varför gästerna inte får ha skyddsväst på krogen. Foto: Eva Harström, SVT

Allt fler bär skyddsväst på krogen

Publicerad

På senare tid har vaktchefen på två krogar i Sundsvall uppmärksammat att det blir vanligare att kroggäster utrustar sig med skyddsvästar.

Vaktchef Anders von Heideken, vill helst inte ha gäster som bär skyddsväst i lokalen han vaktar.

– För mig som har ansvar för gästernas säkerhet känns det fel att ha gäster som har det trycket på sig. Det finns risk att de drar till sig människor som vill skada dem. Då är det risk att tredje person kommer i kläm, säger han.

Han ser med oro på utvecklingen, att fler anser sig behöva bära skyddsväst och samtidigt väljer att gå ut på krogen.

”Tecken på oro i de kretsarna”

Även polisen har sett en ökad användning av skyddsvästar i kriminella miljöer.

– Det är ett tecken på att det är en stor oro i de kretsarna. Det är inte en oro att polisen ska skjuta dem, utan det är en oro mellan de olika fraktionerna där man har konflikter, säger Henrik Blusi, gruppchef för polisens krimjour i Medelpad.

Polisen i Medelpad har i sitt arbete mot narkotika sett att antalet vapen ökar i kriminella miljöer. I mitten av december förra året sköts en man till döds i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Tre män i åldrarna 25-30 år har häktats misstänkta för mord i något som misstänks vara en uppgörelse om drogaffärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.