Allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden

Uppdaterad
Publicerad

JO riktar nu allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden i Sundsvall för omfattande brister i sin handläggning av 68-årige Berras fall.

SVT Västernorrland har tidigare berättat om 68-årige Berra som trots att han hade en god man,  som skulle se till att han levde ett drägligt liv, dog utfattig i ren misär. Det mest påtagliga var en pågående vattenläcka som underminerat hela huset. Hans anhöriga menade att Berra hade levt idag om Överförmyndarnämnden skött sina uppgifter.

Efter SVT Västernorrlands granskning anmäldes Sundsvalls kommuns Överförmyndarnämnd till Justitieombudsmannen (JO) eftersom de var tillsynsmyndighet och skulle ha kontrollerat hur den gode mannen skötte sitt uppdrag.

Fallet Berra

Allvarlig kritik

JO:s utredning av fallet är nu klar och kritiken mot Överförmyndarnämnden är hård. JO konstaterar att den gode mannens redovisningar av Berras ekonomi från 2011 fram till Berras död, sommaren 2014, granskats av nämnden långt efter att de inkommit. I vissa fall över ett år senare.

Redan när den första redovisningen granskades fann man brister i den gode mannens arbete. Bland annat förde hon över pengar till sitt eget konto. Trots detta gjorde nämnden ingenting. JO konstaterar nu att det är överförmyndarnämndens ansvar att omgående överväga att vidta diverse åtgärder, t.o.m. entledigande av den gode mannen.

JO menar att Överförmyndarnämnden sammantaget förtjänar allvarlig kritik för de omfattande bristerna i handläggningen av Berras ärende och därmed tillsynen över den gode mannens arbete.

Fick sparken

När skandalen blev känd fick den gode mannen sparken från alla sina uppdrag och Överförmyndarnämnden erkände att ärendet inte handlagts på ett tillfredsställande sätt.

De anhöriga misstänkte också att gode mannen stulit pengar från Berra. Drygt 180 000 kronor saknade redovisning menade man och polisanmälde gode mannen för förskingring. Ärendet utreds fortfarande av polisen.

Gode mannen nekar

Den gode mannen nekar till alla anklagelser och har skickat en egen anmälan till Justitieombudsmannen. I den menar hon att hon har rätt till ersättning från överförmyndarnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Berra

Mer i ämnet