Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alnöbron är i dåligt skick och kommer att renoveras under 2024. Ett arbete som förväntas ta lång tid och påverka trafiken kraftigt. Foto: Hans Lindblom/SVT, Trafikverket

Delar av Alnöbron i mycket dåligt skick – omfattande renovering nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Alnöbron invigdes 1964 och lagom till jubileet går nu Trafikverket ut och förhandsinformerar om störningar.

Bron ska nämligen renoveras, så räkna med att den smala sextioåringen är den enda förbindelsen mellan ön och fastlandet länge till.

Alnöborna älskar sin bro. Så mycket att de omedelbart skulle vilja ha en ny bro om det gick eller reagerar med bestörtning på minsta störning i trafikflödet över. Det är därför Trafikverket går ut nästan ett år innan renoveringen med information. Stämma i bäcken liksom.

Många reaktioner

– Det här är det jobb som ger mest reaktioner från allmänheten, säger John Löfgren, projektledare på Trafikverket.

Reparationerna kommer främst att ske nattetid och innebär bland annat sämre framkomlighet, då endast ett körfält kommer att hållas öppet.

Ingen ny bro

Några planer på att bygga en ny bro finns inte i nuläget.

Den nya renoveringen kommer att öka livslängden till långt över vanlig svensk folkpension. Det finns mycket kvar av Alnöbrons ”tekniska livslängd” som det heter.

I klippet hör du John Löfgren bland annat berätta om hur det känns att gå genom bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.