Foto: SVT

Anders L Johansson vägrar kommentera Thelinaffären

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av tystnad dök den före detta landstingsdirektören Anders L Johansson upp vid ett boksläpp i Stockholm.

Thelinaffären har kostat skattbetalarna miljonbelopp, lett till flera polisutredningar och uppgifter om hemliga bandade samtal. Efter nära ett år av tystnad dök en av huvudrollsinnehavarna bakom det skandalomsusade avtalet idag upp i offentligheten i Stockholm.

Boksläpp i Stockholm

SVT Västernorrland var på plats för att få svar på våra frågor men Anders L Johansson, tidigare landstingsdirektör i Västernorrland, vill fortfarande inte kommentera sin roll när förra HR-direktören Lena Thelin fick ett guldkantat avtal som kostat skattebetalarna i Västernorrland 3,6 miljoner.

– Never in my life, sade Anders L Johanson när han uppmanades kommentera Thelinaffären.

Den förre landstingsdirektören har varit omöjlig att nå sedan det hemlighållna avtalet med Lena Thelin plockades fram ur skrivbordslådan i juni 2017 av dåvarande regiondirektören Inger Bergström. Han ska ha gett order om att Lena Thelin skulle bort men aldrig förklarat varför.

Kända ansikten

På plats vid boklanseringen fanns även ett par kända ansikten från Västernorrland. Oppositionsrådet Per Wahlberg och förra sjukhusdirektören Margareta Rödén fanns i publiken.

Per Wahlberg (M) hade en viss förståelse för att Anders L Johansson inte svarade på medias frågor.

– Han är inte längre anställd i landstinget så det går inte längre att ställa några krav på honom, menade Wahlberg.

Men tycker du inte att det är rimligt att han rätar ut de frågetecken som finns?

– Jo, det kan man tycka. Men det måste till syvende och sist bli ett beslut som han själv fattar, säger Per Wahlberg (M).

Oppositionsrådet Per Wahlberg och förra sjukhusdirektören Margareta Rödén fanns i publiken på Anders L Johanssons boksläpp. Foto: SVT

Ett visst tumult

Omgiven av förre statsminister Göran Persson och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick Anders L Johansson frågor om den guldkantade uppgörelse han lämnade efter sig i Västernorrland.

När mediauppbådet från Västernorrland försökte ställa sina frågor uppstod ett visst tumult. När Anders L Johansson förstod att det var frågor som rörde landstinget Västernorrland förklarade han med eftertryck att han inte tänkte svara på några som helst frågor som gällde hans tid i landstinget.

När frågor om avtalet ändå ställdes, blev han märkbart irriterad.

– Jag svarar inte på några frågor överhuvudtaget, var beskedet, sedan vände han på klacken och gick.

För de församlade åhörarna som kommit för att lyssna till en paneldiskussion om rikshushållaren Gunnar Sträng blev det en oväntad avslutning på tillställningen.

Gav order om avtalet

Avtalet med Lena Thelin skrevs 2015, då Anders L Johansson var landstingsdirektör och högst ansvarig med uppgift att leda och övervaka landstingets förvaltning. Inger Bergström skrev under avtalet, eftersom hon var förvaltningschef och Lena Thelins närmaste chef. Enligt Inger Bergströms egen utsago gjorde hon det på order av Anders L Johansson vilket han själv varken bekräftat eller förnekat.

Hemliga inspelningar

Lena Thelin flera gånger hävdat att hon utsattes för mobbning och kränkningar av Anders L Johansson. Nyligen avslöjade Lena Thelin att hon gjort hemliga inspelningar som visar att kränkningarna var orsaken till att avtalet skrevs.

Det finns alltså skäl att ställa frågor till Anders L Johansson och hans inblandning i Thelinaffären. Inte ens landstingets internutredning har fått svar från Johansson om vad som egentligen skedde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.