Terhi Jonsson, verksamhetschef för Ånges särskilda boenden för äldre. – Vi behöver ett andrum, säger hon, smittspridningen i kommunen är klart högre än genomsnittet i länet. Parkbacken är ett av de äldreboenden som nu inför stoppet. Foto: svt

Ånge inför besöksförbud på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Ånge har fått grönt ljus för att införa ett tillfälligt besöksförbud på kommunens äldreboenden.  Kommunen är inne i ett skede där man ska ge vaccindos nummer två – samtidigt som smittspridningen är stor i kommunen.

– Besöksförbudet ger oss en möjlighet att skydda våra äldre, och orsaken är framförallt den höga smittspridningen i Ånge, säger Terhi Jonsson som är verksamhetschef för kommunens särskilda boenden för äldre.

Ett 40-tal kommuner har besöksförbud

Det är Folkhälsomyndigheten som hanterar begäran om besöksstopp, och omkring 40 av landets 290 kommuner har nu infört besöksförbud på sina äldreboenden och införs det även i Ånge:

Coronaviruset i Västernorrland

– Vi ser att smittspridningen i kommunen är klart högre än genomsnittet i länet, säger Terhi Jonsson.

Kommer ni vidta andra åtgärder än besöksförbud med tanke på den höga smittspridningen?

-  Vi har börjat med snabbtester på vår personal för fånga de som inte har symptom men som kan bära smittan, säger hon.

Gäller resten av februari

Det tillfälliga stoppet gäller från onsdag den 10 februari och gäller månaden ut för kommunens 147 platser.

Kommer det behöva förlängas?

– Det vill jag inte spekulera i, tanken är att det ska ge ett andrum i väntan på att den andra vaccindosen ska få effekt.

Diigitala möten får ersätta

Vad kan du säga till anhöriga och boende om den här situationen?

– Att de ska tänka på att vi har andra möjligheter för att de ska kunna hålla kontakt, som digitala möten, säger Terhi Jonsson.

– Det är bara att höra av sig till boendet, så ordnar vi det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet