Anhörig: ”Jag sa åt henne att säga upp sig”

Publicerad

Maria upplevde sig kränkt av chefen och blev sjukskriven. ”Står inte ut längre”, står det i sjukintyget.

Eftersom ”Maria”, som är ett fingerat namn, inte längre är i livet är det hennes syster som för hennes talan. Hon berättar för oss att systern i flera år kände sig kränkt av sin chef på jobbet i offentlig sektor.

– Jag märkte under några år att hon har mått sämre och varit mer lättirriterad och lite ledsen ibland. Men inte så pass mycket som den här gången. Nu var det lite mera än de andra gångerna. Hon blev mobbad av sin chef, kränkt.

Problemen eskalerade

Hon säger att problemen eskalerade i fjol. Systern blev sjukskriven. På sjukintyget från företagshälsovården är diagnosen ”stressorsakad utmattning”. Det står att ”Maria” är ledsen, gråtmild, förtvivlad, uppgiven och har energibrist. Det står också ”Klarar inte av att vara på jobbet”, och att Maria upplever att hennes chef utsätter henne för kränkande särbehandling.

– Hon berättade att hennes chef kunde skrika henne rakt upp i ansiktet på fikarummet. Hon var allmänt otrevlig mot min syster.

Sa vad hon tyckte

Hon berättar också att systern inte fått åka på kurs, när andra fått. Det ska hon också ha upplevt som kränkande. Hon berättar att ”Maria” var omtyckt av kollegorna, alltid sa vad hon tyckte och stod upp för andra. Hon tror att det kan ha legat henne i fatet.

– Min syster var en sådan som sa vad hon tyckte och stod för sina åsikter. Det är inte populärt hos vissa chefer.

Ville byta jobb

I det medicinska underlaget till Försäkringskassan har Marias läkare kryssat i två åtgärder som ska hjälpa henne. Det är rehabiliterande samtal och att överväga ett arbetsplatsbyte.

– Jag sa åt henne många gånger att säga upp sig helt enkelt. Men hon ville inte göra det förrän hon hade ett annat jobb. Jag kunde inte göra så mycket annat än att ge henne rådet att säga upp sig. Hon sökte andra jobb, säger systern.

Ingen andra chans

Men det kom ingen andra chans. Två dagar innan Marias sjukskrivning var slut blev hon akut sjuk. På sjukhuset konstaterade man att hon drabbats av en hjärnblödning och under första natten på sjukhuset dog hon.

Nu önskar hennes syster upprättelse. Hon menar att arbetsgivaren inte tog systerns signaler på allvar. Vilket ledde till att hennes sista tid i livet blev svår.

– Jag vet att jag kommer aldrig att få tillbaka henne tyvärr, men jag vill att det här ska komma ut så att folk får en tankeställare.  Jag tycker att alla chefer runt om i vårt avlånga land ska fundera över hur man behandlar personalen.

Arbetsgivaren uppger att de har gjort en utredning kring de konflikter som Maria var inblandad i. Men det var för flera år sedan. De hade planer på en ny utredning enligt arbetsgivaren, men det hanns inte med innan Maria dog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobbning i arbetslivet

Mer i ämnet