Dålig arbetsmiljö orsak till mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av mobbning och trakasserier i arbetslivet kan bero på underliggande problem i arbetsmiljön, menar Umeåforskare.

Det finns en förklaring till att allt fler upplever besvär av trakasserier och mobbning på arbetet, som vi berättade om igår. Besvären går ofta att koppla till problem i arbetsmiljön.

– Oftast har man problem med arbetsmiljön. Det kan vara att det är ett otydligt ledarskap. Det kan också vara så att man har otydliga arbetsroller, att det inte är klart och tydligt vem som ska göra vad, säger överläkaren och docenten Lisbeth Slunga Järvholm på arbets- och miljömedicin på Norrlands universitetssjukhus, som i många år jobbat med drabbade patienter.

Mobbning i arbetslivet

Försvarslösa mot kränkningar

Vi har inget försvar mot kränkningar och mobbning, säger hon. Vi är sårbara som människor och följderna blir ofta allvarliga.

– Det är så centralt för oss att finnas i ett sammanhang på jobbet. Här blir man verkligen utesluten från arbetsgemenskapen. Naturligtvis påverkar det personen och hälsan väldigt mycket. Man vet att man har en 2-3 gånger högre risk för depression om man varit utsatt för mobbning, säger hon

Press och konkurrens

Enligt statistiken har allt fler besvär av trakasserier och mobbning i arbetslivet. Och det finns flera gemensamma nämnare för de arbetsplatser där kränkningar förekommer, säger Lisbeth Slunga Järvholm.

– Ofta har man också en dålig social miljö. Man har inte en bra kommunikation, man stöttar inte varandra och man litar inte på varandra. Det kan ofta vara så att det finns problem i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det har också varit väldigt pressat på många arbetsplatser och kanske också mer konkurrens mellan arbetstagarna. Sådana saker kan också samverka, menar hon.

Krav på utredning

Om en arbetstagare råkar ut för ohälsa eller olycksfall i arbetet ska arbetsgivaren utreda orsakerna. 

– Det här är ingen skillnad mot andra olyckor eller tillbud utan det ska utredas på samma sätt. Vad är det som är orsak till den här eventuella ohälsan eller att någon känner att de inte får vara med i gemenskapen, säger Annika Schmidt, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Västernorrland och Jämtlands län.

Problemen ökar

Statistiken visar att minst omkring 23 000 personer i landet har besvär av arbetsrelaterade kränkningar. Trots att följderna är allvarliga, märks en ökning.

– Jag tror att det beror på okunskap och att vi inte riktigt har velat ta tag i den här problematiken. Det är svårt och många obehagliga känslor förknippade med det här fenomenet. Både skam och skuld:  vem är skyldig?, vem är förövare? Det finns en tendens att vi vill undvika det här och att vi inte vill inse att problemet finns och ta tag i det, säger Lisbeth Slunga Järvholm.

Nya krav på arbetsgivaren

Många, däribland Lisbeth Slunga Järvholm, hoppas nu att Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö ska göra skillnad. Den börjar gälla sista mars och i den står att undermåliga utredningar kan vara skadliga och där klargörs att alla arbetsplatser ska ha rutiner för att motverka kränkningar.

– Det här är väldigt viktigt och angeläget och något som vi nu också är skyldiga som arbetsgivare att ta tag i.

Definition av mobbning

Med mobbning eller kränkande särbehandling avses handlingar som upplevs som kränkande eller på annat sätt oönskade av den eller de som utsätts för dem. Handlingarna kan medföra att de som drabbas hamnar utanför den sociala gemenskapen.

I studier av mobbning är det vanligt att mobbning definieras som återkommande negativa handlingar över en tidsperiod (oftast minst ett halvår) riktade mot enskilda eller en grupp. I definitionen ingår också att det råder en obalans i makt mellan förövare och offer och att handlingarna leder till att offret ställs utanför den sociala gemenskapen

källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning i arbetslivet

Mer i ämnet