Foto: TT

Norsk modell framgångsrik mot mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Besvären av mobbning i arbetslivet ökar. Men i Norge har man blivit duktig på att motverka problemen.

Det är oroväckande att allt fler upplever besvär av mobbning och trakasserier på sina arbeten, menar Arbetsmiljöverket.

– Det är oroväckande och just därför är det jätteviktigt att jobba förebyggande. Man ska ha rutiner och tydliggöra vad som gäller. Då har man alla möjligheter att undvika att hamna i de här situationerna.  Och man ska ta itu med något direkt om man upplever att det är ett problem, säger Annika Schmidt som är sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Mobbning i arbetslivet

Läs också: Ökning av mobbning och trakasserier i arbetslivet

Norsk modell beprövad

Sverige anses vara ett föregångsland när det den fysiska arbetsmiljön. Men när det kommer till den psykosociala miljön har vi inte lyckats fullt ut. I Norge jobbar man sedan 2007 med en modell som framhålls som framgångsrik. 

– Norge har jobbat länge systematiskt med det här området. Man har forskat också. De har egentligen kommit dit vi bör komma. Just att det ska finnas en policy och riktlinjer för hur vi ska hantera mobbning, säger läkaren och docenten Lisbeth Slunga Järvholm på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Liknar polisens arbetssätt

I Norge använder man en metod som heter ”Faktaundersökning”. Den påminner om polisens sätt att bedriva brottsutredningar på. En oberoende part utreder vad som hänt, och kommer fram till en slutsats. Genom att intervjua alla inblandade enskilt och gå igenom alla dokument och eventuell skriftväxling mellan parterna.

– När det då har uppstått misstänkt mobbning så låter man en oberoende part utreda vad som faktiskt har hänt. Det här ska vara en väldigt transparant process.  Alla som är involverade ska få tillgång till information om det som kommit fram och de ska ha möjlighet att yttra sig i ärendet, säger Lisbeth Slunga Järvholm.

Läs också: Anhörig ”Jag sa åt henne att säga upp sig”

Viktigt med slutsats

Efter det kommer utredningen fram till en slutsats huruvida det handlar om mobbning eller inte. Det är centralt att få ett avslut, menar Lisbeth Slunga Järvholm. 

– Det är väldigt viktigt, både om det varit mobbning och om det inte har varit mobbning så är det ju någon som behöver bli frikänd. Sedan kan det finnas fall där det är svårt att riktigt avgöra vad som hänt. 

”Taggigare arbetsliv”

I Norge har motsvarigheten till Arbetsmiljöverket, Arbeidstilsynet, möjlighet att gå in i enskilda ärenden. Det gör man inte i Sverige. Men Arbetsmiljöverket får signaler från enskilda och man ser ett mönster där problemen uppstår.

– Stressen ökar, man får nya arbetsguppgifter och hinner inte göra det man ska. Det blir tightare organisation, ständiga förändringar inom den del organisationer. Det är ett antal faktorer som gör att vi inte har det här lugnet, sitter inte och pratar tillsammans på samma vis, utan det blir lite taggigare

SVT: Vad kan man göra åt det här?

– Jag tror det är viktigt att prata om det på ett vardagligt sätt, för pratar vi kränkande särbehandling är det mycket känslor och  mycket skuld och så vidare. Men jag tror att vi skulle behöva prata om hur vi skulle vilja reagera om vi såg att någon av våra arbetskamrater bev utsatt, eller om vi själva blev utsatta, säger arbetsmiljöinspektör Elisabeth Frisk.

Ansvaret för arbetsmiljön

Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsmiljön är sund och säker, att kränkande särbehandling förebyggs och att drabbade tas om hand.

”Ett viktigt budskap är att arbetstagarna ska kommunicera inte kompensera bristerna i arbetsmiljön.”, skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida.

Det ska vara tydligt vem man ska vända sig till vid kränkande särbehandling. I de allmänna råden står även att man bör kunna vända sig till en högre chef och att den som ska göra en utredning bör vara opartiskt och ha de berördas förtroende.

(källa: Arbetsmiljöverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobbning i arbetslivet

Mer i ämnet