Åsa Danielsson och Janita Kipperberg anmälde vanvården av ett stort antal djur på en gård i Ånge kommun. Sedan dess har de båda blivit hotade. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Anmälde hundvanvården – blev hotade till livet

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Danielsson och Janita Kipperberg anmälde vanvården av runt 80 hundar och lika många fjäderfän på en gård i Ånge kommun. Därefter har de blivit hotade av djurägarna, uppger de.

– Vi har fått rådet att hoppa i diket om vi ser deras bil och inte vara för nära henne om kvinnan skulle ha något vasst föremål på sig, berättar de för SVT.

Texten har uppdaterats efter publicering med kommentar från en av djurägarna om uppgifterna att hen skulle ha hotat personer till livet.

Den 20 juni gjorde Åsa Danielsson och Janita Kipperberg den första anmälan om vanvård och djurplågeri till länsstyrelsen.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Två månader senare slog myndigheterna till mot djurägarna i Ånge kommun. Totalt närmare 200 djur – ett 80-tal hundar, lika många höns och gäss och även ett större antal katter – omhändertogs.

Efter det säger sig Åsa Danielsson och Janita Kipperberg ha blivit hotade till livet av djurägarna.

Hot

Så här skriver Åsa Danielsson bland annat på sin Facebooksida:

”Jag är den som tillsammans med Janita Kipperberg blir hotad och fått rådet att hoppa i diket om jag ser deras bil och inte vara för nära ifall hon har något vasst föremål. Men vet ni, vi har räddat 80 hundar och 80 höns och ankor från ett riktigt helvete. Vi är stolt Janita och jag över att vi har modet och vågar lägga oss i.”

Grät av glädje

När SVT Västernorrland träffar de båda under måndagen visar de upp bilder de fått på några av de omhändertagna hundarna som nu omplacerats och fått ett nytt hem.

– Vi grät när vi fick se bilderna, berättar de.

”Måste våga agera”

Betydligt jobbigare upplever de hoten som de utsatts för av de anmälda före detta djurägarna.

– Vi har polisanmält hoten, men anmälan har lagts ner med motiveringen att hoten varit verbala, säger Åsa Danielsson.

Hon fortsätter:

– För oss handlar det om civilkurage. Att våga agera när man ser sådant här.

En av djurägarna förnekar att hen skulle ha hotat några personer till livet.

– Hur kan dessa två personer överhuvudtaget påstå att de hotats av oss? Vi visste ju inte ens vilka anmälarna var, säger hundägaren till SVT Nyheter Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet