Landstingets chefsläkare Per Skude bekräftar att en utredning pågår.

Chefläkaren: ”Vi ser allvarligt på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Västernorrland utreder varför fyraåriga Anna Allemanns cancer inte upptäcktes trots upprepade besök hos sjukvården.

Per Skude som är chefläkare inom Landstinget Västernorrland bekräftar att man inlett en undersökning om händelseförloppet kring den fyraåriga flickans död.

– Vi ser allvarligt på det här, säger han men vill inte spekulera i om hennes liv hade gått att rädda om fallet hanterats annorlunda.

– Det är för tidigt att säga, men den fråga man ställer sig är om det är ett misstag begånget någonstans. Vi kan inte dra några slutsatser än, men en utredning pågår.

Ärendet utreds

Ärendet är anmält på två olika sätt, dels genom ett enskilt klagomål från Annas mamma som utreds av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och dels i Landstingets avvikelsehanteringssystem.

– Det arbetet pågår just nu och vi har inte tagit fram någon slutsats ännu, säger Per Skude.

Fel i vården av fyraåringen?

Kan du säga om det begåtts fel i vården av Anna Allemann?

– Det är det vi utreder, vi brukar kalla det att vi har en ”öppen bok”, utredning pågår och vi prövar alla möjliga olika ställningstaganden, vad som är gjort och vad som kan ligga bakom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Allemann

Mer i ämnet