Annika Burman (V). Foto: Ylva Holmgren

Annicka Burman (V) polisanmäler ofredandet

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsledamoten Annicka Burman (V) polisanmäler den arge åhörare som som ska ha skrikit skällsord direkt efter henne. Hon uppfattade situationen som hotfull.

Händelsen inträffade direkt efter landstingsfullmäktige den 26 oktober.

Åhöraren som är anställd på sjukhuset ska förutom att hon skrikit skällsord påstått att hon ljugit om personalen samt att hon var välkommen att komma och jobba med egna ögon.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Detta upplevde Annicka Burman som hotfullt.

Skrek otrevliga saker

– Det var när fullmäktige var slut och alla var på väg hem. I rummet längst in (på landstingsfullmäktige, reds. anm.) lämnade jag min blankett för närvaro och skulle gå ut i trapphuset. Då möter jag kvinnan i dörröppningen och hon sträckte fram handen som om hon ville ta mig i hand. Men hon tog ett hårt tag som för att hålla mig kvar och började skrika otrevliga saker, säger Annicka Burman.

Enligt Annicka Burman så försökte hon bemöta åhöraren och fråga på vilket sätt hon ljugit, men att kvinnan fortsatte i affekt.

– Det kändes som en hotfull situation, jag trodde hon skulle slå till mig.

Över på 30 sekunder

Kort därefter tog ett vittne tag i åhöraren och bad henne lugna ner sig. Samtidigt kom en annan ledamot och förde Annicka Burman bort från situationen. Hela händelsen var över på 30 sekunder.

Men att hon skulle anmäla händelsen var inte givet.

– Regiondirektören Inger Bergström och säkerhetschefen menade att landstingsledningen skulle anmäla det hela som ofredande oavsett vad jag gjorde. Men eftersom att det är ett ringa brott som inte går under allmänt åtal så blev jag uppmanad att anmäla det själv.

SVT: Hur ser du på situationen nu i efterhand?

– Jag förstår att man kan bli jättearg, upprörd och förtvivlad över situationen men det är inte okej att agera så mot en annan människa, säger Annicka Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet