Foto: SVT montage

Stödekvinnan frikänns från mord

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som knivdödade sin särbo i april frikänns från mord i Sundsvalls tingsrätt. Tingsrätten anser att kvinnan handlat i nödvärn.

I april hittades en man död utomhus i Stöde utanför Sundsvall. En timme senare anhölls kvinnan som nu frikänns i tingsrätten. De hade festat tillsammans under kvällen och senare börjat bråka.

Agerade i självförsvar

Kvinnan har erkänt att hon dödat mannen men hela tiden hävdat att hon gjort det i nödvärn. Under rättegången fortsatte kvinnan att påvisa att hon hade agerat i självförsvar den där kvällen, att hon aldrig hade för avsikt att döda honom.

Stödemordet

På måndagen frikändes kvinnan från mord. Tingsrätten anser inte att åklagaren kunnat motbevisa kvinnans uppgifter om vad som hänt. Enligt tingsrätten är det inte ställt utom all rimligt tvivel att kvinnan har begått den åtalade gärningen med uppsåt. Hon kan därför inte dömas till mord.

Mer stressad än andra

Tingsrätten påpekar även att kvinnan har en funktionsnedsättning, på gränsen till lindrig utvecklingsstörning, vilket gör att hon blir mer stressad än andra i en pressad situation. De menar att den aktuella händelsen lika gärna kunde ha slutat med att kvinnan blivit knivhuggen.

Tingsrättens bedömning är att kvinnan blivit angripen av mannen och för att freda sig har hon beväpnat sig och stuckit mannen två gånger med en kniv i bålen. Åtalet innefattar endast ett påstående om uppsåtligt dödande med kniv. Det innebär att kvinnan inte kan dömas till mord om det inte går att bevisa att hon handlat med uppsåt att döda.

Åklagaren överklagar

– Jag kommer att överklaga och göra en justering av gärningsbeskrivningen, säger åklagare Karin Everitt.

Hon hade redan på förhand, när Stödekvinnan släpptes fri i väntan på dom, flaggat för att hon kommer att överklaga domen.

– Jag hade ändå trott att de kunde tänka sig att döma för misshandel. Jag konstaterar att tingsrätten har lagt kvinnans berättelse till grund för bedömningen, säger Karin Everitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödemordet

Mer i ämnet