Foto: SVT montage

Åklagaren vill att Stödekvinnans skadestånd ska jämkas

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som åtalades för mordet på en man i Stöde förra året friades i såväl tingsrätten som Hovrätten. Men hennes skadestånd för tiden som frihetsberövad bör jämkas, anser åklagaren i ett yttrande till Justitiekanslern, JK. 

Det var i april 2017 som kvinnan larmade polisen till platsen. Hon berättade att hon hittat sin knivhuggne pojkvän livlös. Men något stämde inte med berättelsen och misstankarna kom snart att riktas mot kvinnan. Det resulterade i en omfattande mordutredning.

Gick på hennes linje

Kvinna erkände senare att hon mördat mannen, men att hon agerat i självförsvar. Åklagaren å andra sidan menade i sin tur att hon inte alls agerat i självförsvar utan med uppsåt att döda honom. Historierna gick isär, bland annat på grund av chock och droger. Men tingsrätten gick på kvinnans linje och friade henne helt för mord.

Stödemordet

Jämka skadeståndet

Domen i tingsrätten överklagades senare till hovrätten där hon också friades. Kvinnan satt häktad i totalt 63 dagar och begärde senare ersättning från staten på 117 500 kronor. Men nu skriver åklagaren till JK och anser att skadeståndet för tiden som frihetsberövad bör jämkas. Åklagaren pekar bland annat på att kvinnan till en början lämnade osanna uppgifter och att hon undanröjt bevisning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödemordet

Mer i ämnet