arkiv

”Det var inte min mening att döda honom”

Uppdaterad
Publicerad

Mord eller självförsvar? Den mordåtalade kvinnan säger själv att hon dödade sin särbo i självförsvar men den uppgiften ifrågasätts.

Frågan är om det var självförsvar eller överlagt mord när en 41-årig man knivdödades i Stöde i april? Mannen hittades ute på en gårdsplan sedan han stuckits till döds med en kniv.

Kvinnan ifrågasättas

På fredagen åtalades kvinnan för mord trots att hon  i förhören gång på gång uppgett att det var i självförsvar. Uppgiften om självförsvar frågasätts dock av polis och åklagare på grund av det hon själv berättade direkt efter mordet. I ett förhörsrum i polishuset i Sundsvall ska hon då ha sagt att hon stod med en filékniv i handen när hennes särbo provocerande ska ha sagt: ”Men mörda mig då”.

Stödemordet

Hon och den 40-årige mannen hade känt varandra länge. De hade gått in och ur en relation som människor i omgivningen beskriver som stormigt. Kvinnan beskriver dem som särbos. Han missbrukade droger och alkohol och hon hade precis genomgått en behandling.

Larmade själv SOS

Den här dagen hade de sammanstrålat i Bredsand där han bodde. Efter att ha druckit med en kompis under dagen åker de med sista bussen hem till henne i Stöde där de fortsätter att dricka vin under kvällen.

Klockan ett på natten rings larmsamtalet sedan in till SOS Alarm. Det är kvinnan själv som ringer:

– Jag har hittat min man i strumplästen, överfallen, härutanför. Han har varit hos en bekant i kväll och är alldeles blodig. Han verkar ha fått ett knivstick som jag kunde se. Han blöder i magen, berättade hon för larmcentralen.

Pekade ut granne

Hon försöker först rikta misstanken mot en granne, men en polispatrull blir dock snabbt misstänksam mot hennes uppgift att hon hittat sin särbo död på gårdsplanen. Man hittar blodspår i trapphuset som leder mot kvinnans lägenhet och efter ett par timmar grips hon som misstänkt för mordet. Redan i första förhöret som görs under morgontimmarna, mordnatten, erkänner hon. Det hade börjat med ett bråk. Det var gamla slitningar i deras relation som kommit upp till ytan och bråket eskalerade, berättar hon för polisen.

I förhören berättar kvinnan att situationen spårade ur. Han sprang mot henne, hade en kniv, försökte ta strupgrepp. Hon greppade också en kniv.

– Det var en ren reflex. Det var inte min mening att ta hans liv, säger hon i det första förhöret från mordnatten.

”Men mörda mig då”

Men hennes berättelse om att mordet skett i självförsvar ifrågasätts av polisen i den 300 sidor långa förundersökningen. Redan under mordnatten ska hon spontant ha berättat för två poliser om bråket och att hon stod med en filékniv i handen när hennes särbo ska ha sagt: ”Men mörda mig då.” Hon sa också till polisen att det inte var meningen att det skulle gå så långt.

Senare, när det var dags för regelrätta förhör,  ändrade hon den berättelsen till att det var hon som blivit attackerad av sin särbo och att hon handlade i självförsvar.

Under polisens förundersökning har kvinnan förhörts fem gånger. I samtliga förhör upprepar hon berättelsen om att hon dödade mannen i självförsvar.

Rättegången sker den 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödemordet

Mer i ämnet