Assistenter lurade handikappad på miljonbelopp – rättegången inleds

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleds rättegången mot tre personer som misstänks ha lurat av en handikappad man i Timrå miljonbelopp.

Det är två personliga assistenter och den enes före detta sambo som nu står inför rätta i Sundsvalls tingsrätt. De misstänks ha fört över stora belopp från en svårt handikappad mans konton till sig själva.

Köpte bil och traktor

I det ena fallet ska den handikappade mannen ha betalat för en bil, åkgräsklippare, skoter, minigrävare och en traktor. Mannen fick själv ta lån för att finansiera köpen. Fordonen användes sedan av de åtalade. Men traktorn såldes och paret använde pengarna från försäljningen själva. Stora kontantbelopp har också förts över och den handikappade mannen har har även betalat reparationer på kvinnans bil.

Assistenter lurade handikappad

Sammanlagt har den handikappade mannen ”lånat ut” drygt 1,3 miljoner kronor till assistenten och hennes dåvarande sambo. Brotten ska ha skett under tre års tid med start 2013.

Nya assistenten stal pengar

Det andra fallet rör en 56-årig Sundsvallskvinna som även hon varit assistent till den handikappade mannen. Hon misstänks för bedrägeri efter att hon fört över drygt 200 000 kronor från mannens konto till sitt eget. Sundsvallskvinnan har arbetat som assistent för mannen från 2016 till 2017. Kvinnan har erkänt brottet.

Rättegången i Sundsvalls tingsrätt beräknas pågå i tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistenter lurade handikappad

Mer i ämnet