Assistent som lurat handikappad på pengar får kortat fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Den personliga assistenten dömdes till ett och ett halvt års fängelse i tingsrätten, nu sänker Hovrätten för nedre Norrland straffet. Men kvinnan ska fortfarande betala miljonskadestånd till den handikappade mannen.

Kvinnan som arbetade som personlig assistent i Timrå åt en svårt handikappad man i 60-årsåldern, förmådde mannen att låna ut totalt 1,3 miljoner kronor till henne och hennes sambo. Pengarna gick till parets lyxkonsumtion av bilar, en traktor, skoter, spabad, kläder och elektronikprylar.

Sundsvalls tingsrätt såg särskilt allvarligt på fallet eftersom mannen befann sig i beroendeställning till kvinnan och dömde henne till ett och ett halvt års fängelse i för ocker, grovt brott och grovt tagande av muta. Hon dömdes också att betala ett skadestånd på 1,1 miljoner kronor till mannen.

Assistenter lurade handikappad

Halverat fängelsestraff

Kvinnan överklagade domen och Hovrätten för nedre Norrrland gjorde en något annan bedömning än tingsrätten. Hovrätten ändrar brottsrubriceringen från ”ocker o tagande av muta” till grovt  bedrägeri och bedrägeri. Hon får därför sitt fängelsestraff kortat till nio månader.

Hovrätten sänker också skadeståndet något, till 1 098 000 kronor plus ränta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistenter lurade handikappad

Mer i ämnet