Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt åtta av de tolv misstänkta sitter häktade i det mål där det i dag väcks åtal i Sundsvalls tingsrätt. Misstankarna gäller bland annat förberedelse till mord. I centrum står en 31-åring – se och hör mer i videon. Foto: Patric Sellén/SVT

Åtal i nytt gängmål i Sundsvall – tolv personer ställs inför rätta för bland annat mordplaner

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt stort brottmål med försänkningar inom den organiserade brottsligheten – det tredje på ett år – är under uppsegling i Sundsvall.

Tolv personer åtalas i dag och det gäller bland annat förberedelse till mord. Enligt uppgifter till SVT har de anknytning till det kriminella Dalennätverket.

Stora mängder narkotika har även distribuerats vidare till övriga Norrland och till Norge.

Utredningen har pågått ända sedan i höstas då tre personer greps i samband med en polisinsats på flera platser i Sundsvall. Vid tillslaget gjordes beslag av både vapen och tung narkotika.

Förundersökningen svällde allt eftersom och i början av december gjordes nya gripanden. Ytterligare fem personer häktades och nu framkom det att flera av de inblandade – förutom hantering av vapen och narkotika – också planerat mord i Sundsvall.

Knarkkriget i Sundsvall

Mordplanerna skulle enligt misstankarna sättas i verket den 3 december förra året, men de avstyrdes i och med polisingripandet.

En del ostraffade

Målet har ”bakats ihop” med ett annat mål där tre personer misstänks för grovt narkotikabrott, och där två av dem häktades i samband med ett tillslag i Sundsvall i mitten av november i fjol. Eftersom det finns många gemensamma beröringspunkter mellan ärendena kommer de att avhandlas vid en och samma rättegång.

Grunden i verksamheten är narkotikahandel i mycket stor skala, och inte bara i just Sundsvallsområdet. Stora mängder knark har också distribuerats vidare från Sundsvall till exempelvis Hudiksvall, Östersund, Umeå, Gällivare och Norge, enligt misstankarna.

De misstänkta är män och kvinnor i olika åldrar – en del är dömda tidigare, andra helt ostraffade.

Huvudfiguren är en 31-årig man som pekas ut som den nye ledarfiguren för Dalennätverkets gruppering i Sundsvall. Han greps på Arlanda i början av december, på väg till Turkiet.

Se och hör mer om honom i klippet här ovan.

Rättegångsstart 2 maj

Målet är alltså det tredje i Sundsvalls tingsrätt sedan i början av förra året som har gängbakgrund.

Även de två tidigare har i grunden handlat om den hårdföra striden om knarkmarknaden i Sundsvallsområdet mellan de två Stockholmsbaserade kriminella nätverken Dalen och Foxtrot.

Rättegången i det nya gängmålet startar den 2 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet