Åtal mot Hinsehäxan

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Hinsehäxan, 72-åriga Lillemor Östlin, åtalades på måndagen vid Sundsvalls tingsrätt tillsammans med fyra andra personer i en amfetaminhärva där totalt upp emot ett par kilo amfetamin hanterats.

De fyra övriga i härvan greps och häktades i december i fjol – Lillemor Östlin häktades den 10 januari misstänkt för inblandning i den stora amfetaminhärva som länskriminalen i Västernorrland var i full färd med att nysta upp. Och det är en liga med ovanligt hög medelålder för de inblandade.

Förutom 72-åriga Östlin är de övriga åtalade är en 49-årig man från Sundsvall  – med bakgrund i antibrottsorganisationen KRIS (Kriminellas revansch i samhället) – plus tre personer som alla bor i samma område som Östlin i Skärholmen utanför Stockholm, två 57-åriga män och en 56-årig kvinna. Den sistnämnda är född i Härnösand.

Spaning och avlyssning

Enligt åtalet har Sundsvallsbon rest till Stockholm i början av december för att skaffa två kilo amfetamin. Via de två männen och kvinnan i Skärholmen har kontakt förmedlats till Lillemor Östlin – som levererat 824 gram amfetamin till Sundsvallsbon. Betalningen: 87 200 kronor, enligt åtalet.

Men polisen var sedan länge affären på spåren via telefonavslyssning, spårning av sms-trafik och spaning.

Den 10 december, på E4 vid Armsjön vid gränsen mellan Medeladpad och Hälsingland, slog polisen till och stoppade Sundsvallsbon som var på väg hem med amfetaminpartiet.

Senare samma dag greps de övriga inblandande i härvan utom Lillemor Östlin – hon greps och häktades först en månad senare.

Vid husrannsakan i hennes lägenhet hittades runt ett kilo amfetamin.

Grovt knarkbrott

Alla fem inblandade åtalas för grovt narkotikabrott, Östlin dessutom på två punkter.

”Brottet är grovt, eftersom det har utgjort ett led i en verksamhet som har bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt samt avsett särskilt stor mängd narkotika”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan till tingsrätten.

En av männen från Skärholmen åtalas också för narkotikabrott av normalgraden efter att ha ertappats med ett innehav av 42 gram amfetamin.

Rättegången i målet hålls i Sundsvalls tingsrätt inom kort.

Suttit längst i fängelse

Lillemor Östlin kallas Hinsehäxan efter att ha rymt ett flertal gånger från kvinnofängelset Hinseberg – och efter hennes självbiografiska bok från 2005 med samma namn där hon berättar om sitt liv med 50 år av prostitution, droger och brottslighet.

Hon är också känd för att – enligt egen uppgift – varit betald älskarinna till socialdemokratiske förre detta justitieministern Lennart Geijer.

Lillemor Östlin är också den svenska kvinna som suttit längst i fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hinsehäxan

Mer i ämnet