Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hinsehäxan häktad i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

72-åriga Lillemor Östlin, mer känd som Hinsehäxan, häktades på torsdagen vid Sundsvalls tingsrätt. Hon misstänks för grovt narkotikabrott på två punkter, men erkänner bara i ett av fallen.

Östlin misstänks för inblandning i en narkotikahärva som länskriminalen i Västernorrland började nysta upp i slutet av fjolåret.

Sedan i december sitter fyra personer häktade misstänkta för inblandning i samma härva. Det rör sig om en Sundsvallsbo i 50-årsåldern och tre 56-åringar bosatta i Stockholm. En av dem är finsk medborgare

Nekar delvis

Polis och åklagare är mycket förtegna om detaljer i utredningen; man vill inte berätta om vad det rör sig om för typ av narkotika, vilka mängder det handlar om eller hur det hela avslöjades. I stället hänvisas till sträng utredningssekretess.

När häktningsförhandlingarna inleddes förklarade sig Östlin oskyldig till en av åtalspunkterna men erkände den andra. Bägge åtalspunkterna gällde grovt narkotikabrott. Hon bestred även häktning eftersom hon inte ansåg att hon kunde störa den fortsatta utredningen. Resten av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Skrivit flera böcker

Lillemor Östlin har skrivit flera uppmärksammade böcker. Den mest kända är ”Hinsehäxan” som kom 2005. I januari 2012 sändes den som dramatiserad miniserie i två delar på SVT. Östlin har flera gånger framträtt och berättat om sitt kriminella liv. Hon har även uppmärksammats för sitt påstående att hon varit betald älskarinna åt justitieminister Lennart Geijer i tio år.

Suttit länge i fängelse

Lillemor Östlin innehar även rekordet för längst interneringstid bland svenska kvinnor. Under sin tid på kvinnofängelset Hinseberg rymde hon tre gånger. Hon har sedan tidigare flera domar för narkotikabrott. Senaste domen kom 2009.

Åklagarens häktningsargument var att Östllin på fri fot skulle kunna förstöra utredningen genom att undanröja bevis, att det finns risk att hon fortsätter sin brottsliga gärning och att minimistraffet för de aktuella brotten är minst två års fängelse.

Rätten beslutade också om restriktioner för Östlin i häktet, det vill säga att hon inte får ha kontakt med omvärlden under häktningstiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hinsehäxan

Mer i ämnet