• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Mordet skedde vid en gångväg i ett grönområde nära Bergsgatan i Sundsvall på förmiddagen den 8 september.

Åtal för studentmordet

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som erkänt knivmordet på en 26-årig kvinna vid Bergsgatan i Sundsvall i början av september åtalades på fredagen.

Kort efter mordet anmälde 17-åringen sig själv till polisen och berättade vad han gjort. Han gjorde ett fullständigt erkännande av dådet redan i det första förhöret och brottet betecknades tidigt som polisiärt uppklarat.

Inför rättegången nästa tisdag i Sundsvalls tingsrätt har vice chefsåklagare Peter Salzberg kallat sex vittnen.

Mordet vid Bergsgatan

Ett av dem ska berätta inför rätten om att hon vid tiotiden på förmiddagen den 8 september såg 17-åringen gå tätt bakom den 26-åriga kvinnan ett hundratal meter från mordplatsen.

Grovt våld

Den person som några minuter därefter hittade kvinnan livlös i gräset ska också vittna, liksom en man som kom till platsen ytterligare ett par minuter senare.

Den svårt skadade 26-åriga kvinnan hade utsatts för mycket grovt våld och hon avled senare av sina skador. Direkt efter attacken gick 17-åringen till polisstationen där han tog en kölapp, väntade på sin tur och berättade sedan vad han gjort.

Han greps och anhölls efter förhör. Två dagar senare häktades han misstänkt för mord.

Slumpmässigt

I förhören framkom att den mordmisstänkte 17-åringens varit i mycket dåligt psykiskt skick vid tidpunkten för mordet. Han uppgav sig ha varit helt desperat. Han hade gått till skolan på morgonen beväpnad med en kniv, men lämnade skolan tidigt för att utföra dådet.

Efter att ha gått runt en stund i kvarteren mellan gymnasieskolan och mordplatsen cirka 500 meter därifrån valde han till slut ut sitt offer helt slumpmässigt; ”det skulle vara en ensam person”.

Högsta önskan

Efter att ha följt efter den 26-åriga kvinnan överföll han henne längs gångvägen genom parken med flera besinningslösa knivhugg, bland annat i halsen.

I förhören har 17-åringen uppgett att hans högsta önskan varit att bli skjuten av polisen i samband med dådet; det var med den förhoppningen som han angrep och dödade den 26-åriga kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Bergsgatan

Mer i ämnet