17-åringens advokat fredrik burvall

17-åringen nekade till mord

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag hölls rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot den 17-åring som knivdödade en för honom helt obekant kvinna i ett parkområde i början av september.

När rättegången inleddes i tingsrättens stora sal var åhörarplatserna halvfyllda. 17-åringen var lugn och samlad när han fördes in i salen.

Sammanbiten

Själva rättegången mot honom inleddes med att åklagaren läser upp gärningspåståendet. 17-åringen såg ledsen och sammanbiten ut när åklagare Peter Salzberg läste. Åklagaren yrkade att 17-åringen ska betala ett skadestånd på totalt 495 000 kronor till de anhöriga. Via sin advokat medgav 17-åringen ett skadestånd på 280 000 kronor.

Mordet vid Bergsgatan

Erkänner inte mord

17-åringen förklarade via sin advokat sig sedan skyldig till grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han erkände alltså inte mord. Förklaringen till detta var att han aldrig menat att döda den 26-åriga kvinnan. Istället ville han skada henne för att få dit polisen. Han har i tidigare förhör berättat att hans önskan var att bli skjuten av polis.

Stängda dörrar

Hans advokat Fredrik Burvall yrkade på att rättegången skulle hållas inom stängda dörrar, alltså utan åhörare. Detta på grund av gärningsmannens låga ålder. Ett yrkande som tingsrätten biföll.

Sundsvalls tingsrätt meddelar sin dom den 24 novemer.

Sammanfattning

På webben och i sändningarna ser du ett sammanfattande inslag från dagens rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Bergsgatan

Mer i ämnet