17-åringen överföll och dödade den för honom helt okända 26-åriga småbarnsmamman under påverkan av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Foto: SVT

”Bör dömas till vård”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som knivhögg en 26-årig småbarnsmamma till döds i Sundsvall tidigare i höstas bör dömas till psykiatrisk tvångsvård, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

I dag tisdag hålls rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot den 17-åring som knivdödade en för honom helt obekant kvinna i ett parkområde i Sundsvall i början av september.

Den 26-åriga kvinnan, bördig från Jämtland, var en gift småbarnsmamma som studerade vid Mittuniversitetet. Hon utsattes för mycket grovt våld och avled senare av sina skador.

Mordet vid Bergsgatan

Ostraffad

SVT Västernorrland har tagit del av den rättspsykiatriska undersökningen av den mordåtalade 17-åringen.

Han är tidigare ostraffad i juridisk mening, men har enligt tidigare utredning bland annat av Socialtjänsten haft en svår och kärlekslös uppväxt. För fyra år sedan dömdes hans mamma för regelbunden misshandel av honom och hans två bröder.

I den rättspsykiatriska utredningen konstateras att 17-åringen traumatiserats av den långvariga misshandeln från mamman.

Självmordstankar

I samtalen återkommer han ständigt till att han till och från umgåtts med självmordstankar ända sedan 11-årsåldern.

Han säger sig ha försökt ta sitt liv med kniv vid tidigare tillfällen – bland annat tre dagar före mordet – men avbrutit handlingen. Han säger även att han försökt dränka sig.

Godkända betyg

I juni gick 17-åringen ut grundskolan med godkända betyg, och kom in på den gymnasieutbildning han sökt.

Men under hela sommarlovet var han ensam, och umgicks inte med några jämnåriga kamrater över huvud taget. Något som bekräftas av personer i hans närhet.

I stället höll han sig för sig själv och spelade mycket dataspel – bland dem våldsspelet Counterstrike – i långa pass och ofta långt in på nätterna.

”Tyst och inåtvänd”

17-åringens före detta styvpappa, som han bott hos de senaste två åren och som han säger sig ha en god relation med, berättar att 17-åringen varit ”tyst och inåtvänd” på senare tid, men att han trivts i skolan.

Han säger sig inte ha märkt att 17-åringen mått sämre den senaste tiden eller att det varit något annat som tyngt honom dagarna före mordet.

De träffades som hastigast på morddagens morgon innan 17-åringen åkte till skolan med bussen, men inte heller då kunde den före detta styvpappan obeservera något avvikande i beteendet.

Ingen märkte något

De skolkamrater som var med på bussen in mot stan på morgonen och som hörts av polisen har också berättat att de tyckte att 17-åringen var som vanligt.

Knappt en timme senare utförde 17-åringen vansinnesdådet; i ett parkområde någon kilometer från skolan, mot en gift 26-årig småbarnsmamma som han aldrig tidigare träffat och som han högg ner med kniv bakifrån.

”Empatilös”

I de senare polisförhören visar 17-åringen ingen större ånger över vad han gjort.

Och enligt den rättspsykiatriska undersökningen tycks han vara ”opåverkad av vad han gjort”, har ”låg inlevelseförmåga och ingen märkbar skam eller skuld”... ”empatilös, men kan inte heller beskriva sina egna känslor”.

17-åringen säger sig inte höra röster, men ”beskriver kaotiska och påträngande tankar.”

Han tycker att han har ett bra liv, till det yttre, men att det är ”trist och händelselöst”.

Tvångsvård föreslås

Den rättspsykiatriska utredningen slår fast att 17-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att gärningen utförts under stark påverkan av den.

”Till följd av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt” anses 17-åringen ha behov av psykiatrisk vård ”som är förenad med frihetsberövande och annat tvång”.

De medicinska förutsättningarna för psykiatrisk tvångsvård finns enligt utredningen, och den psykiska störningen gör att det ”finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Bergsgatan

Mer i ämnet