Teresa Silva, kriminolog vid Mittuniversitetet

Forskare: ”Klassiskt fall av psykopati”

Uppdaterad
Publicerad

Offret kunde ha blivit vem som helst. Hon råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Teresa Silva är kriminolog med inriktning på psykologi vid Mittuniversitetet och kommenterar nu mordet vid Bergsgatan i Sundsvall när en 17-årig yngling knivdödade en 26-årig kvinna.

– Tyvärr kan jag inte erbjuda någon tröst för offrets familj. Det är ett bisarrt brott som handlar om att den mördade kvinnan råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle, säger hon.

Mordet vid Bergsgatan

SVT: Han överföll en total främling, hur ovanligt är det?

– Väldigt ovanligt, det inträffar vid ett fåtal tillfällen. Om man ser till statistiken så är offret och förövaren bekanta med varandra.

SVT: Vad krävs för att en ung person ska begå ett brott som det här?

– Jag har inte haft tillgång till allt material i förundersökningen och om det föreligger någon diagnos, men det förefaller vara ett klassiskt fall av psykopati. I det här fallet har förövaren inte kapacitet att känna känslor. Hans beteende drivs tvärtom mot vad som driver vanliga människor.

SVT: Kan det hända igen? Behöver vi vara rädda att det kan upprepas?

– Såväl inom kriminologi som inom psykologi så säger vi inte nej. Vi talar om sannolikhet och sannolikheten att det ska inträffa igen och i en stad som Sundsvall är mycket, mycket liten. Copycats är något som främst finns i amerikanska filmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Bergsgatan

Mer i ämnet