K-märkta och nyrenoverade världsomseglaren Lunkentuss står fortfarande kvar i en industrilokal.

Attraktionen blev en surdeg

Uppdaterad
Publicerad

Världsomseglaren Lunkentuss skulle bli en stor attraktion. Men fyra år efter överlämnandet till Sundsvalls kommun står den fortfarande kvar i ett skjul utanför stan.

I september 2012 visade Dag Ekholm stolt upp Lunkentuss för allmänheten under arrangemanget Stenstadsdagarna i Sundsvall.

Tillsammans med numera avlidne Gunnar Dahlgren seglade Dag Ekholm jorden runt med den lilla kosterbåten i början av 1960-talet.

Lunkentuss

Under högtidliga former lämnades den unika båten över till Sundsvalls kommun för att ställas ut som en attraktion och sevärdhet.

Kvar i industrilokalen

Nu, fyra år senare, skulle den nyrenoverade Lunkentuss stå avtäckt och klar för att visas upp.

I stället står hon fortfarande uppställd i en industrilokal i Ortviken. När hon kan ställas ut, och var, vet ingen i dag.

Under tiden putsar den nu 78-årige Dag Ekholm vidare på sitt skötebarn.

”Minne av Gunnar”

– Det är absolut viktigt för mig att den här båten blir bevarad. För att den är ett minne av resan, och av Gunnar. Han var ju min kapten och färdkamrat, säger Dag Ekholm med lätt darr på rösten.

– Det är deprimerande men kanske framför allt förvånansvärt att det inte hänt mer sedan överlämningen för fyra år sedan, säger Bengt Näsman, initiativtagare till projektet.

År 2009 hämtade han hem en vanskött och illa tilltygad Lunkentuss till Sundsvall från Västkusten där den förre ägaren låtit den stå och förfalla.

Översyn

Sundsvalls kultur- och fritidschef Jonas Walker förklarar att frågan om Lunkentuss placering ingår i en översyn om Kulturmagasinets hela verksamhet.

– Politiken fattade beslut för lite mer än ett och ett halvt år sedan om att placeringen skulle vara i Kulturmagasinet. Men det har också fattats ett beslut om att vi ska titta på en utveckling för hela Kulturmagasinet där vi då ska få ihop verksamheten och få in Lunkentuss på ett bra sätt. Så det jobbar vi med nu, säger Jonas Walker.

Stor uppmärksamhet

Gunnar Dahlgrens och Dag Ekholms världsomsegling med Lunkentuss från 1962 och tre år framåt fick stor uppmärksamhet även utanför landets gränser.

Att segla jorden runt med en bara åtta meter lång båt – utan ekolod, utan kommunikationsradio och utan gps – och med navigering endast med sextant, logg och tid är än i dag en närmast ofattbar bedrift.

När de kom hem igen i augusti 1965 efter tre år på världshaven hyllades de av tusentals människor vid Vindhem på Alnö.

Gått i stå

Sundsvalls kommun har sedan tidigare avsatt två miljoner kronor för att ställa ut den K-märkta världsomseglaren. Men projektet har gått i stå.

Riggad och klar kräver Lunkentuss en hel del utrymme, inte minst på höjden. Efter maktskiftet i kommunen har frågan tappat fart i politikens korridorer. Och museets personal har inte velat ha båten i lokalerna över huvud taget.

”Inget intresse hos kommunen”

– För att det ska hända något måste det ju finnas folk innanför kommunens väggar som är intresserade av båten. I dag finns det ingen som har något som helst intresse av den här båten, säger Bengt Näsman med besvikelse i rösten.

Men att Lunktentuss blivit till någon slags surdeg inom den kommunala förvaltningen vill inte kultur- och fritidschefen kännas vid.

– Nej det skulle jag inte vilja säga. Vi ska ju hitta en bra lösning för hela verksamheten. För att Lunkentuss ska få den plats den förtjänar måste det också ske i samklang med den övriga verksamheten, säger Jonas Walker.

Intresse på andra håll

Intresse för Lunktentuss finns hur som helst på andra håll. Härnösand har till exempel varit ett alternativ för placering.

– Fortlöpande hör andra kommuner av sig som är intresserade av Lunkentuss. Intresset är även stort hos Sjöhistoriska museet och från museibåtsföreningar som ser potential hos båten och dess historia, säger Bengt Näsman.

Bäring utanför Sundsvall

–Den är ju en fantastisk historia kring Lunktentuss och den har bäring långt utanför Sundsvall. Så det kommer säkert att finnas ett intresse i det. Och då gäller det ju att vi gör det hela så bra som möjligt så att vi kan lyfta fram den på ett fint sätt, säger Jonas Walker.

– Det där med att placera den på en annan plats...det är klart, finns det ingen annan möjlighet så kan ju inte jag ändra på det. Men min önskan är att det blir nånstans i Sundsvall, nära vattnet, nära havet. Det är väldigt viktigt, säger Dag Ekholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lunkentuss

Mer i ämnet