Oviss utgång av tortyrrättegången – kvinnan uteblev

Publicerad

Rättegången i det så kallade tortyrmålet i Ångermanlands tingsrätt fick tillfälligt avbrytas precis när den börjat. Orsak: Den kvinnliga målsäganden som ska ha utsatts för grov våldtäkt av en av de åtalade infann sig inte.

Ingen kunde svara på vad kvinnan befann sig eller varför hon inte dykt upp till huvudförhandlingen.

Rätten gjorde ett omedelbart avbrott för att överlägga om beslut om tvångshämtning av polis skulle fattas, eller om situationen skulle lösas på annat sätt.

Det beslutades så småningom om polishämtning.

Inom stängda dörrar

I väntan på att polisen skulle hitta kvinnan och föra henne till rätten inleddes huvudförhandlingen och åklagaren drog sina gärningspåståenden mot de misstänkta.

De båda åtalade, 27 och 24 år gamla, nekar till det mesta. De medgav visst våld och att de varit på platsen, men inte så mycket mer.

Stängda dörrar

Den manlige målsäganden som enligt åtalet utsatts för grov och tortyrliknande misshandel av de två misstänkta männen sitter inte i rättssalen utan följer rättegången från ett separat rum. Han vill inte vistas i samma rum som de åtalade männen.

Hela rättegången kommer fortsättningsvis att hållas bakom stängda dörrar, i första hand med hänsyn till den kvinnliga målsäganden.

Kvinnan fortfarande försvunnen

Förhören med de åtalade plus den manlige målsäganden kunde hållas utan att den kvinnliga målsäganden fanns på plats, i vart fall på vissa av åtalspunkterna.

Men kvinnans närvaro i rätten är nödvändig för att huvudförhandlingen ska kunna slutföras. Ännu vid 16-måndagseftermiddagen var det oklart hur det hela kommer att utvecklas.

Huvudförhandlingen kommer hur som helst att återupptas på tisdagsmorgonen. Vad som händer sedan är mer osäkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tortyrmisshandel i Älandsbro

Mer i ämnet