Foto: SVT / arkiv

Kvinnan på plats i rättssalen – vittnade mot de misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som ska ha utsatts för grov våldtäkt vid den brutala misshandeln i Älandsbro tidigare i höstas hade inte infunnit sig till rättegången som inleddes i går. I nästan ett dygn sökte polisen henne – men på tisdagsmorgonen dök hon till sist upp i rättssalen.

Enligt huvudförhandlingsplanen för rättegången om bland annat grov våldtäkt, grov misshandel och grovt olaga frihetsberövande som just nu pågår i Ångermanlands tingsrätt skulle kvinnan vara en av huvudpersonerna under tisdagen.

Hon är målsägare på åtalspunkten om grov våldtäkt. Hon är också åklagarens viktigaste vittne när det gäller den brutala och utdragna misshandeln under tortyrliknande former som de två åtalade männen, 27 och 24 år gamla, enligt åklagaren utförde mot hennes pojkvän i lägenheten i Älandsbro en helg i början av september i år.

Rädsla och obehag

Men när målet ropats upp och huvudförhandlingen inletts under måndagsmorgonen fanns kvinnan inte på plats. Efter ett kort avbrott för överläggning beslutade rätten om polishämtning av kvinnan.

Under hela måndagen sökte polisen kvinnan, utan resultat. Ingen visste var kvinnan var eller varför hon uteblivit.

Klart är att både hon och hennes pojkvän känner stark rädsla och obehag inför att möta de åtalade i rätten. Under måndagen deltog pojkvännen i huvudförhandlingen uppkopplad från ett annat rum i domstolsbyggnaden, för att slippa möta de misstänkta öga mot öga.

Dök upp till sist

In i det sista var det osäkert på tisdagsmorgonen om kvinnan skulle infinna sig i rätten och om huvudförhandlingen skulle kunna slutföras. Utan kvinnans medverkan skulle det inte ha varit möjligt.

Men när målet ropades upp klockan 09.00 var hon på plats. Och i stället för att sitta i ett angränsande rum och svara på åklagarens och försvararnas frågor via länk tog hon plats i rättssalen, mitt emot de båda misstänkta männen.

Ville möta dem i rätten

– Hon ville visa att hon kunde möta dem i rätten trots att hon är väldigt rädd. Hon har varit väldigt stark under förhören. Men hon vill bara svara på det som hon är 100-procentigt säker på, säger hennes målsägandebiträde Monika Lilja.

Hela rättegången genomförs bakom stängda dörrar, främst med hänsyn till den kvinnliga målsäganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.