Foto: ur polisens förundersökning

En av de åtalade släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Huvudförhandlingen i målet om den våldsamma natten i Älandsbro tidigt i höstas har inte blivit helt problemfri att genomföra.Två av målsägarna dök inte upp och en av de åtalade männen släpptes på fri fot i veckan. Nu drar rättegången ut på tiden.

Två män, 27 och 24 år gamla, står åtalade misstänkta bland annat för grov misshandel, grovt olaga frihetsberövande och grov våldtäkt efter en våldsam natt i Älandsbro norr om Härnösand i början av september i år.

En man utsattes för brutal och utdragen misshandel under tortyrliknande former och som pågick i flera timmar. Enligt åtalet höggs han med en köttyxa, misshandlades med sabel och käpp, brändes med en stormtändare och tvingades dricka såpa.

Uteblev

Hans sambo ska också ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp som jämställts med grov våldtäkt.

Händelsen orsakade både skräck och chock för målsägarna. När rättegången inleddes på måndagsmorgonen fanns den misshandlade mannen inte på plats i rättssalen – han satt i stället i ett angränsande rum och hördes via videolänk.

Hans sambo, nyckelvittne och målsägare när det gäller punkten om grov våldtäkt, dök inte upp i rätten över huvud taget utan var på plats först på tisdagsmorgonen.

Extradagar

En annan man som också ska ha utsatts för misshandel av 27-åringen vid ett tidigare tillfälle kom inte heller till huvudförhandlingen.

Det här har lett till problem för Ångermanlands tingsrätt att kunna genomföra huvudförhandlingen i målet som det var tänkt från början. Den skulle ha avslutats under onsdagseftermiddagen men nu har två extradagar satts in till veckan.

Frisläppt

Dessutom släpptes en av de misstänkta, 24-åringen, på fri fot på tisdagseftermiddagen. Tingsrätten anser alltså inte längre att det finns skäl att hålla 24-åringen häktad – vilket indikerar att rätten inte anser att 24-åringen haft huvudrollen i våldsdramat.

Enligt nuvarande plan avslutas rättegången fredagen den 30 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.