Barnmorskeförbundet ryter till i ett brev till Mittuniversitetets rektor Anders Fällström. Foto: SVT

Barnmorskeförbundet riktar skarp kritik mot MIUN

Uppdaterad
Publicerad

Att lägga barnmorskeutbildningen vid Mittuniversitetet på is strider mot sunt förnuft. Barnmorskeförbundet skräder inte orden i brevet adresserat till rektor Anders Fällström.

Reaktionerna efter beslutet att tillfälligt lägga ner barnmorskeutbildnigen fortsätter strömma in. Nu säger också Svenska Barnmorskeförbundet ifrån. I ett brev till rektor Anders Fällström kritiseras inte bara beslutet att lägga ner utbildningen utan också hur det gått till.

Förbundet anser att det inte fanns någon grund att fatta beslutet med hänvisning till kompetensbrist eftersom det är välbeställt med både professor och disputerade lärare.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Rädda grundutbildningen

Det framstår av brevet som om Mittuniversitetet hoppats kunna rädda grundutbildningen till sjuksköterska genom att lägga ner barnmorskeutbildningen. Tanken var att barnmorskelärarna skulle undervisa på grundutbildningen, Barnmorskeföreningen pekar på risken att barnmorskelärarna slutar, påstår förbundet.

”Troligen fortsätter Avdelningen för Omvårdnad att tappa personal beroende på ledningens ovilja att lyssna till både lärarnas och verksamhetens åsikter”.

Rektor Anders Fällström har inte möjlighet att ställa upp på intervju idag, men skriver i ett mail till SVT att han redan känner till Barnmorskeförbundets kritik och har kallat dem till ett möte för att ”diskutera våra åtgärder och bakgrundet till varför vi tvinga göra som vi gör”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet