Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
30-åringen som är skriven i Mellansverige tog kontakt med ett flertal minderåriga flickor i Sundsvallsområpdet via Snapchat. I vissa fall slutade det med sexövergrepp – i hans bil, och en gång även på ett hotellrum. Foto: SVT arkiv

Åtalad för övergrepp på åtta unga flickor i Sundsvall – nu inleds rättegången mot misstänkte 30-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige mannen från Mellansverige knöt kontakter med flickor i de lägre tonåren via Snapchat. I Sundsvallsområdet har han, enligt polisens utredningar, sedan begått sexövergrepp mot ett flertal av dem. I de flesta fall i baksätet på sin bil – men även på ett hotellrum.

I veckan startar rättegången mot 30-åringen. Se och hör mer i videon här.

Mannen står åtalad som på sannolika skäl misstänkt för:

• Våldtäkt mot barn på tre punkter

• Sexuellt utnyttjande av barn på två punkter

• Sexuellt ofredande mot barn på fyra punkter

• Försök till utnyttjande av barn för sexuell posering i ett fall.

Han åtalas också för sexuellt övergrepp på en punkt där målsägaren varit över 15 år. Men de övriga sju målsägarna har alla varit under 15 år när de misstänkta brotten begåtts.

”Snäll, förstående och lyssnande”

Delar av utredningsmaterialet är sekretessbelagda främst med hänsyn till de unga målsägarna och ärendets känslighet. Men enligt de förhör med flickorna som SVT kunnat ta del av har 30-åringen inledningsvis framstått som en snäll, förstående och lyssnande vuxen.

Han har lockat med filmtittning och energidrycker i sin bil, men det främsta lockbetet har varit e-cigaretter – något som är hårdvaluta för många högstadieelever.

En av de minderåriga flickorna beskriver i förhör sin relation till mannen som ett förhållande som varat under ett par månaders tid då hon träffat 30-åringen regelbundet, utan hennes föräldrars vetskap.

Bilder mot e-cigaretter

Vid ett tillfälle i januari bokade han ett hotellrum där han och en 14-årig flicka tillbringade natten tillsammans. Något som är dokumenterat i polisens förundersökning.

En annan av flickorna frågar honom om e-cigaretter upprepade gånger i Snapchatkonversationerna dem emellan. Vid ett tillfälle erbjuder hon honom bilder och videor på sig själv, ”vilka bilder du än vill”, i utbyte mot tio e-cigaretter.

30-åringen nekar till allt. I det sista förhöret med honom sedan han delgivits polisens färdiga förundersökning svarar han ”ingen kommentar” på nästan alla frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.