Foto: Fredrik Israelsson SVT

Bekräftat: Mordoffret var sistaårselev på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som misshandlades så svårt i helgen att han avled under måndagen var sistaårselev på Härnösands gymnasium.

Det bekräftar kommunens skolchef Roland Bång för SVT Västernorrland.

– Men med respekt både för anhöriga och offrets klasskamrater vill jag inte gå ut med vilken utbildning det handlar om, säger han.

En man i 20-årsåldern är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord, grov våldtäkt och grov misshandel mot tre olika målsägare under söndagsdygnet. Han begärs sannolikt häktad under tisdagen.

Samtliga brott ska ha begåtts tidigt på söndagsmorgonen. Även de tre brottsoffren är i 20-årsåldern.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Den man som utsattes för mordförsök fördes till sjukhus med livshotande skador under söndagsmorgonen. Under måndagseftermiddagen stod det alltså klart att han avlidit av sina skador. Mannen är hemmahörande i Hälsingland.

Ingen övrig koppling till skolan

Den här uppgörelsen som det verkar ha varit, är det en uppgörelse mellan olika elever på skolan?

– Enligt den information vi fått från polisen finns det ingen koppling till Härnösands gymnasium mer än att offret var elev här, säger Roland Bång.

Är den kvinna som utsattes för en våldtäkt av den misstänkte gärningsmannen också elev vid Härnösands gymnasium?

– Nej, inte enligt den information vi fått.

Redan under söndagen aktiverades Härnösands gymnasiums krisledningsgrupp.

Stabsläge

– Sedan dess har den jobbat med att hantera situationen på plats, i skolan. Både skolans och kommunens krisledningsgrupper har gått upp i stabsläge för att kunna vara ett bakomliggande stöd, säger Roland Bång.

Hur hanterar ni eleverna?

– På olika sätt. Vi har ju en väldigt speciell situation nu sedan en tid tillbaka (coronasmittan, reds anm) och distansundervisningen och det faktum att vi inte har eleverna här på skolan fysiskt innebär stora utmaningar för krishanteringspersonalen att kunna fånga upp elever som har frågor och funderingar och känner oro i situationen, säger Roland Bång.

Information digitalt

Informationen till elever och personal om det inträffade har med tanke på omständigheterna skett digitalt.

Hur reagerade du själv när du fick veta?

– Med bestörtning. Detta är ju något alldeles oerhört tragiskt. Alla våra tankar går till offrets anhöriga i den här omåttligt svåra stunden som de befinner sig i. Tankarna går också till klasskamrater och personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet