Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var bemanning och kompetens som blev den hetaste vårdfrågan. Foto: Anna Beijron /SVT

Bemanning och kompetens en ödesfråga i regiondebatten i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsfrågan är avgörande för vården. Det var partierna överens om under Sveriges Radios regiondebatt som hölls i St Petrilogen i Härnösand under tisdagen. Men deras lösningar skiljer sig åt. 

– Det är ju personalpolitiken som har gått överstyr och jag anser att vi måste ha personalens tillit och så måste det bli framtidstro. Då måste vi skapa en stabilitet så att vi vet att det finns tre akutsjukhus, att vi står upp för det en gång för alla och att alla kan känna att de har en rättvis lön när de går till jobbet varje dag, säger Henrik Sendelbach (KD).

– Nästan alla förändringar, nedlagda vårdplatser, strukturförändringar, beror på att det inte finns personal och att Region Västernorrland inte har förmågan att rekrytera personal. Istället måste man anlita hyrpersonal. Det kostar väldigt, väldigt mycket pengar. Vi har föreslagit för länge sedan att man ska inrätta en intern bemanningsenhet och helt enkelt konkurrera ut bemanningsföretagen, säger Mats Hellhoff (SD).

Valet 2022 Västernorrland

Se i klippet ovan vad övriga partier sa om den viktigaste frågan under debatten.

Här kan ni höra hela debatten som pågick under eftermiddagen.

Medverkande i debatten:

Kristdemokraterna: Henrik Sendelbach

Sjukvårdspartiet: Robert Thunfors

Vänsterpartiet: Nina Orefjärd

Moderaterna: Anna Strandh Proos

Socialdemokraterna: Glenn Nordlund

Sverigedemokraterna: Mats Hellhoff

Centerpartiet: Jonny Lundin

Liberalerna: Annelie Luthman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet