Foto: Gorm Kallestad/TT

Besked från Mittuniversitetet: ingen antagning till två lärarutbildningar

Uppdaterad
Publicerad
Under torsdagen meddelade Mittuniversitetets ledning att man beslutat att två av utbildningarna till grundlärare ska vila under nästa höst.

Beslutet rör 30 platser på inriktningen mot fritidshem och 40 platser på inriktningen mot årskurs 4-6 och innebär att det inte tas in några nya studenter höstterminen 2020.

– Trots vår tillfälliga neddragning kommer vi att fortsätta att examinera ett stort antal lärare de närmsta åren, säger Peter Degerman som är vice dekan för lärarutbildningarna vid Mittuniversitetet.

Bristande kvalitet

Åtgärden uppges vara en del i arbetet efter Universitetskanslerämbetets kvalitetsgransnkning av lärarutbildningarna våren 2019.

Antalet platser vid lärarutbildningarna på Mittuniversitetet har ökat de senaste åren.

– Men, vi får tyvärr inte utökade forskningsmedel, vilket gör det svårt att rekrytera personal med den vetenskapliga kompetens som krävs i motsvarande omfattning. Det här är olyckligt och en svår utmaning för oss som mindre lärosäte, säger Anna Olofsson som är dekan på humanvetenskapliga fakulteten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer