SCA:s pappersbruk i Ortviken Foto: Anna Beijron SVT

Klartecken för omstridda logistikparken i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit uppskjuten två gånger kom på fredagen till sist domen i mark- och miljööverdomstolen gällande miljötillstånd för en logistikpark i Petersviksområdet i Sundsvall.

– Jag är överraskad. Det är märkligt. Jag trodde att vi hade en god chans att vinna, säger Else Ammor som överklagat domen och är en av frontfigurerna i sällskapet Petersviksvännerna som vill bevara området för Sundsvallsborna.

Mark- och miljööverdomstolen skriver att de avslår klagandenas yrkande om att Sundsvall Logistikpark AB:s tillståndsansökan ska avvisas.

Petersvik

”Hållbart transportnav”

– Man kan fråga sig om miljöbalken har någon betydelse överhuvudtaget, säger Else Ammor till SVT.

Logistikparken beskrivs av de inblandade aktörerna som ett ”effektivt och hållbart transportnav i Sundsvall”. Kommunen, Trafikverket och skogskoncernen SCA är de huvudsakliga aktörerna.

Oklar slutnota

Hur stor slutnotan för projektet blir är inte klart. Men enligt Else Ammor handlar det om stora summor.

– Jag är bedrövad idag, säger Else Ammor, regionpolitiker och boende i Petersvik. Foto: Anna Beijron SVT

– Man har ju redan gjort av med 300 miljoner kronor från kommunens sida och jag tror att kommunen måste in med minst en halv miljard till, säger hon.

Utdragen process

Planerna på en logistikpark i Sundsvall har varit officiella i tio år. Lika länge har de olika viljorna om inriktningen för området mellan Tunadalshamnen och Ortviken funnits.

Sundsvalls Logistikpark AB fick i april 2017 tillstånd att bygga en ny kombiterminal och containerhamn i området Petersvik, men beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, som i dag alltså kom med sitt besked.

Överklagar till HD

– Jag är bedrövad idag, säger Else Ammor.

Else Ammor säger att hon kommer att överklaga dagens beslut till Högsta domstolen. För att HD ska ta upp fallet krävs så kallat prövningstillstånd.

Prejudicerande

För att HD ska bevilja sådant krävs att ärendet är av vikt för rättstillämpningen i framtiden, det vill säga prejudicerande, eller att det finns synnerliga skäl.

– Jag har hittat fler handlingar. Det verkar som de ska tvätta industrivagnar med farligt gods och det vet jag inte om man har tillstånd för, säger hon och menar att det talar för en ny prövning.

Mark- och miljödomstol

En mark- och miljödomstol är i Sverige en särskild domstol som har som huvudsaklig uppgift att handlägga mål och ärenden enligt det som föreskrivs i miljöbalken, fastighetsbildningslagen och plan- och bygglagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet