De gamla villorna lämnar Petersvik. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sommarhusen i Petersvik – en epok går i graven

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på 1800-talet anlades sommarvillor i Petersvik i Sundsvall. Det var träpatroner, grosshandlare och läkare som valde att bygga sina hus längs kusten någon kilometer från staden. Här är några av villorna.

Petersvik ligger i utkanten av Sundsvall i inloppet till staden. Tittar man österut ser man Alnö, mot söder Tjuvholmen.

Villa Solbacken

Först ut att bygga sig ett sommarhus på området var disponent Carsten T. Jacobsen. Han lät bygga Villa Solbacken 1870. Den villan kommer nu att placeras i Skåne och bli ett bed and breakfast, på en plats som heter just Solbacken.

Villa Grankulla

Den andra sommarvillan som nu fraktats bort från Petersvik är Villa Grankulla. Den byggdes i nationalromantisk stil av byggmästaren C. A. Olsson, ”Bygg-Olle”, och hans hustru, konstnären Clara Olsson, år 1909. Huset kommer att användas som bostad och placeras i Norrtälje.

Villa Kaptensudden blir kvar

SCA kommer att behålla ett hus som ligger nära vattnet med ett tillhörande brygghus, Villa Kaptensudden. Huset uppfördes 1892 av kaptenen inom Väg- och vattenbyggnadskåren Johan Fredrik Cornell. Vad SCA kommer att använda huset till är ännu inte klart.

Villa Viken

Den sista villan att rivas i Petersvik blir Viken, som ligger längs Alnösundet. Ingenjör Christen Sörensen-Ringi lät bygga den samma år som kaptensvillan. Huset står placerad vid en sluttning som i dagsläget gör rivningsarbetet omöjligt. Det beräknas görbart nästa år.

Från friluftsområde till industriplaner

På 1920-talet utvecklades Petersvik till ett friluftsområde. Även mindre sommarstugor började byggas på de avstyckade tomterna. Senare tillkom även flera året-runt-boenden i Petersvik.

I slutet av 1980-talet planerades en industriell expansion av SCA:s pappersbruk i Ortviken. All bebyggelse skulle behöva rivas i Petersvik. Planerna på utbyggnad av Ortviken togs tillbaka tio år senare.

Fick inte bli byggnadsminnen

2008 bildades kommunala Sundsvalls Logistikpark AB. Då presenterades också nya planer på en industriell expansion, nu med Sundsvalls kommun och SCA som medaktörer i en logistikpark med containerhamn.

En ny fördjupad detaljplan trädde i kraft 2013, som omvandlar stadsdelen till industriområde. Länsstyrelsen i Västernorrlands län avslog 2012 en ansökan om att förklara nio av fastigheterna i Petersvik som byggnadsminnen.

Logistikpark klar om två år

2019 beviljade Mark- och miljööverdomstolen miljötillstånd för utbyggnaden av en logistikpark. Detta efter att Högsta domstolen avslagit privatpersoners överklagan.

För sjöfarten ska nu en ny kaj samt tillhörande containeryta på cirka 30T000 kvadratmeter byggas. En kombiterminal med 700 meter långa järnvägsspår och logistikytor på cirka 100 000 kvadrat. Byggtiden väntas pågå fram till hösten 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petersvik

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter