Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alkoholzonen i en park alldeles intill Sundsvalls kommunhus är snart ett minne blott, efter ett beslut i fullmäktige. I klippet argumenterar kommunpolitiker för och emot projektet. Foto: SVT arkiv

Beslut i kommunfullmäktige: Alkoholzonen i Sundsvall ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade alkoholzonen i centrala Sundsvall ska avvecklas. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagens sammanträde.

– Vi var för att testa det här, men nu har vi röstat för en avveckling, säger Lisa Tynnemark (S) bland annat här i klippet.

Det var en tydlig majoritet för att den i folkmun kallade ”spritparken”, belägen i omedelbar närhet till kommunhuset i Sundsvall, ska bort.

Förslaget om en alkoholzon där det skulle vara tillåtet att inta drycker med en alkoholhalt över 3,5 procent kom ursprungligen från polisen som ville öka tryggheten och ordningen i centrum.

Alkoholzonen i Sundsvall

Alkoholzonen klubbades igenom på prov men ganska omedelbart efter införandet började klagomålen inte minst från kommunens egen personal att komma in. Det rapporterades om att personer injicerade narkotika öppet, sovande hel- och halvnakna människor både i parken och inne i kommunens byggnader och en allmänt ökad otrygghet i området.

Majoritet för avveckling

Försöket har utvärderats under hösten och inför måndagens fullmäktigemöte, då frågan om en fortsättning eller nedläggning av projektet skulle klubbas, stod det klart att det fanns en övervägande politisk majoritet för en avveckling av alkoholzonen.

Efter votering kunde det konstateras att Centern och Liberalerna var de enda partierna i fullmäktige som ville att projektet skulle fortsätta.

I videon argumenterar Lisa Tynnemark (S) och Ina Lindström Skandevall (L) för sina åsikter i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkoholzonen i Sundsvall

Mer i ämnet