Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beskedet om neddragningarna kom som en chock för Kulturskolans personal, som nu känner en oro för hur besparingarna kommer att drabba barn och ungdomar. Foto: SVT

Tuffa besparingar på Kulturskolan i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolan i Örnsköldsvik ska spara fem miljoner kronor nästa år, vilket motsvarar en fjärdedel av verksamheten. Det står klart efter att den nya politiska majoriteten presenterat sin budget.

För kulturskolans personal kom beskedet som en chock.

– Självklart är det framför allt alla barn och ungdomar som drabbas, säger Linnea Norrby, drama- och teaterlärare på Kulturskolan.

Neddragningen är den andra på kort tid för Kulturskolan i Örnsköldsvik. 2019 krymptes ramen för verksamheten med fem miljoner kronor och omkring tio tjänster. Nu läggs ett sparbeting på ytterligare fem miljoner kronor för nästa år.

– Ja, det blir en besparing på Kulturskolan, det är ett område där vi kan göra minskningar – men vi tar inte bort den, säger Anna-Britta Åkerlind (C), kommunalråd.

Projekt för psykisk ohälsa

Kulturskolan i Örnsköldsvik möter idag nästan 5 000 barn och unga och har verksamhet inom bland annat musik, dans och teater.

– Något som de styrande politikerna har sagt sig vilja satsa på är barn med psykiska ohälsa och problematisk skolfrånvaro, vilket är en målgrupp som vi i allra högsta grad träffar. Jag vet inte om man är medveten om det, säger Linnea Norrby.

Inom dansverksamheten pågår just nu ett forskningsprojekt ”Dans för hälsa”, som är ett samarbete med elevhälsan.

– Det är klart att vi måste väga vad vi kan fortsätta med och vad vi ska prioritera, så risken är ju att sådana saker får stryka på foten, säger Susanne Thorén, danslärare på Kulturskolan.

Avgifter införs

Kulturskolan är idag kostnadsfri i alla länets kommuner utom Timrå och Ånge. Nu kommer även Örnsköldsviks elever att få börja betala för aktiviteterna utanför skoltid – en förändring som också presenterades i Örnsköldsviksalliansens budget.

– Vi har en strävan att nå så många målgrupper som möjligt, vilket vi faktiskt gjort när tröskeln har varit så låg. En avgift kommer att betyda att vi inte kommer att kunna möta så många, säger Linnea Norrby.

Så ser avgifterna för kulturskolan ut i kommunerna i Västernorrland

Härnösand: Ingen avgift

Kramfors: Ingen avgift

Sollefteå: Ingen avgift

Sundsvall: Ingen avgift

Timrå: 400 kronor per termin och aktivitet

Ånge: 350 kronor per termin och aktivitet

Örnsköldsvik: Ingen avgift. Avgift kommer att införas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.