Bilden som utlöste mordet

Uppdaterad
Publicerad

Det var när 23-åringen gjorde den hemliga kärleksaffären känd på Facebook som han skrev under sin egen dödsdom.

Bilden finns med i åklagarens förundersökning och är en viktig pusselbit i utredningen om kidnappningsmordet i Gävle. Enligt åklagaren var bilden den utlösande faktor som ledde till att 23-åringen kidnappades på Slottstorget i Gävle och sedan hittades mördad i ett dike i byn Maj söder om Sundsvall.

Hotades flera gånger

23-åringen hade haft ett hemligt och stormigt förhållande med en jämnårig kvinna som ursprungligen kom från södra Irak. De hade träffats på skolan och inlett en relation som hölls hemlig för exmaken som hon hade barn tillsammans med. När relationen blev känd hotades 23-åringen flera gånger, men mordet utlöstes av en bild på Facebook.

Flickvännen ville bryta deras förhållande och i besvikelsen lägger han ut en bild på Facebook där hon pussar honom på kinden. Sedan skickar han vänförfrågningar till såväl flickvännens som exmakens släkt.

– Det här provocerar fram gärningarna. Exmakens familj blir jättearg och även flickvännens familj blir arg och det leder fram till att 23-åringen mördas, säger Elisabeth Hermanrud vid internationella åklagarkammaren.

Vänförfrågan till familjerna

De allvarliga följder bilden fick är också skälet till varför åklagare och polis inte anser mordet som ett svartsjukemord.

– Att hans provokation att lägga ut bilden får så allvarliga konsekvenser är också skälet till att vi anser att mordet är hedersrelaterat. Att det är så många gärningsmän involverade är också skälet till varför vi inte tror att det är ett vanligt svartsjukedrama. Då brukar inte familjerna engagera sig på det sätt som skett här, säger Hermanrud.

Förhållandet mellan 23-åringen och kvinnan verkar ha varit känd i en mindre krets redan innan Facebookbilden. Som SVT tidigare berättat hade 23-åringen flera gånger vänt sig till polisen och anmält att han blivit misshandlad och hotad av kvinnans man. Samtidigt pågick det en skilsmässoprocess mellan kvinnan och mannen och skilsmässan blev klar i februari.

Flickvännen lockbete

Ändå eskalerar situationen. I mitten av mars lägger 23-åringen ut Facebookbilden och skickar vänförfrågningarna. Nu trappas konflikten upp ytterligare. 23-åringen upplever att såväl han som flickvännen lever under dödshot och han flyr Sundsvall. Den 4 april stämmer hans före detta flickvän träff med honom i Gävle där han dras in i en bil och försvinner.

Två veckor senare hittas han sedan död i Maj söder om Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet