Kyrkor kan stänga när pastorat i Västernorrland jagar energitjuvar: ”Kan vara sorg för många”

Publicerad

Skenande energipriser och stora, gamla kyrkor skapar huvudbry för pastoraten inför den kommande vintern. Nu tvingas de hitta nya metoder för att spara på energin.

Svenska kyrkan har i flera år arbetat för att sänka energiförbrukningen under vinterhalvåret. Åtgärder som vidtagits är byte till energisnålare belysning och intermittent uppvärming, vilket innebär att temperaturen i kyrkorna sänks den tid det inte sker någon verksamhet i dem.

Stängt kommande vinter

Men de åtgärderna räcker inte. Nu uppger pastorat som SVT som har kontaktat att fler mindre kyrkor kan hålla stängt kommande vinter.

– Även vi behöver göra ganska extraordinära åtgärder. Vi kommer att nyttja den intermittenta uppvärmingen i större grad. Den verksamhet som bör vara i kyrkan som begravningsceremonier kommer fortsatt att hållas där. Men vi kommer att flytta verksamheter till andra lokaler. Jag tror att det kan vara en sorg för många men det är nödvändigt, säger Jonny Engström, kyrkogårds- och fastighetschef i Örnsköldsviks norra pastorat.

Ska jaga energitjuvar

Nästa steg för pastoratet är, enligt Jonny Engström, att starta upp den så kallade tomgångsutredningen, en ljusskygg verksamhet som handlar om att hitta och sätta dit energitjuvar.

– Vi kommer att besöka våra lokaler på nätterna för att se vad som är igång. Det kan vara ventilationsanläggningar eller annan omfattande strömförbrukning. Därefter gör man åtgärder för att minska strömmen som dras när vi inte är på plats.

En nattlig verksamhet där ni jagar energitjuvar?

– Exakt så är det. Det är jätteviktigt och man brukar väl säga det att ”den billigaste kilowattimmen är den oförbrukade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.