Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De saker vi ser här är toppen på isberget” säger Torbjörn Vårsaga. Foto: Anna Quayle/SVT

Blöjor, militärtält och konserver – hjälporganisationen packar för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationen Hoppets stjärna förbereder sin första av tre hjälpsändningar till Ukraina.

Fokus ligger på hygienartiklar och konserver.

– Vi började med att fråga människorna på plats vad de behöver, säger Torbjörn Vårsaga, kommunikatör på Hoppets stjärna.

Lagerlokalen i Örnsköldsvik är fylld med hygienartiklar, sovsäckar, konserver och andra förnödenheter som privatpersoner och företag skänkt.

– De saker vi ser här är toppen på isberget, säger Torbjörn Vårsaga.

Fyller på varor i Härnösand

Lastbilen, som väntas vara packad för avfärd på måndagskvällen, ska stanna och fylla på varor i bland annat Härnösand innan den rullar på färjan mot Polen och den Ukrainska gränsen.

Hur svårt blir det att jobba på plats vid gränsen?

– Vi har kontakter som möter oss där. De är förberedda och har fordon som det kan lastas över till. Sen är det självklart så att våra medarbetare i Ukraina utsätter sig för fara, men det gör de ju redan varje dag så för dem är hjälpen oerhört välkommen – att de har möjligheten att förmedla den till de områden där det är riktigt farligt att vara.

Vill hjälpa Tjernobylbarnen

Parallellt pågår ett arbete med att försöka hjälpa några av de så kallade Tjernobylbarnen och deras familjer från Ukraina till Hoppets stjärnas anläggning i Kärrsjö i Ångermanland där de tillbringat somrar som barn.

– Vi har lång erfarenhet i och med arbetet med Tjernobylbarnen. För oss är det som en del av familjen har drabbats, säger Lennart Eriksson, medgrundare Hoppets stjärna.

Se mer om hjälpsändningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet