Foto: SVT

Byggbranschen beryktad för mutor och korruption

Uppdaterad
Publicerad

En muthärva är på väg att nystas upp inom bygg- och fastighetsbranschen i Sundsvall. Det handlar om intressekonflikter, sponsringsavtal, jäv och bisysslor som utmynnat i misstankar om korruption.

I centrum för misstankarna står en tidigare högt uppsatt chef i ett kommunalt bolag i Sundsvall. Den internutredning som gjorts är till största delen hemligstämplad men det går ända att dra vissa slutsatser.

Förda bakom ljuset

Internutredningen har gjorts av den aktade revisionsbyrån KPMG som satt sina experter på ekonomiska oegentligheter att granska vad som skett i bolaget de senaste åren. Beställare var bolagets styrelse, efter misstankar om att den högt uppsatte chefen som fick lämna bolaget i våras gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter.

Styrelsen har upplevt sig förda bakom ljuset av sin egen chef och i måndags överlämnades revisorernas granskning till polisen tillsammans med en polisanmälan om grov trolöshet mot huvudman, givande av muta och tagande av muta. Alltså mycket allvarliga misstankar.

Ledtrådar i rapporten

Innehållet i rapporten är bara känt av ett fåtal. Av 40 sidor är 30 hemliga. Slutsatser, sammanfattning och iakttagelser är sekretessbelagda i sin helhet, men rapporten ger ändå ledtrådar om vad som granskats och var man kan ha upptäckt det som ledde fram till polisanmälan.

Här är några punkter som revisionsbyrån lagt särskild vikt vid:

  • Krav på verifikat
  • Attesträtt
  • Inköpsstrategi
  • Personalliggare
  • Rutiner vid direktupphandling
  • Sponsringsavtal
  • Intressekonflikter
  • Bisysslor
  • Jävsregler

Chefen har haft kontrollen

Revisionbyrån har också rett ut vilka beslut den högt uppsatte chefen hade rätt att fatta utan att först få klartecken av sin bolagsstyrelse. Bland annat skriver man att chefen inte får ingå avtal där chefen själv har intresse i frågan eller som kan strida mot bolagets intresse. Det är inte heller tillåtet med bisysslor som konkurrerar med den kommunala verksamhet man i rollen som chef företräder.

Revisorerna har också noterat att den aktuelle chefen haft en ovanligt aktiv roll i det kommunala bolagets projekt. Han har varit projektledare, skött upphandlingar och kontrollerat det löpande arbetet i stora byggprojekt, samt granskat fakturor och själv attesterat utbetalningar.

Byggbranschen en mutbransch

Mutbrott och korruption inom byggbranschen är inget nytt. Det finns otaliga exempel på resor, bilar, hemrenoveringar och andra ”gåvor” som delats ut som smörjmedel mellan olika parter. Problemet har bedömts så allvarligt att branschorganisationen Sveriges Byggindustrier gått in som aktiv partner i Institutet mot mutor. Syftet har varit att motverka en osund men likafullt utbredd mut- och korruptionskultur.

Vad som pågått i det kommunala bygg- och fastighetsbolaget i Sundsvall återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet