Foto: Jonas Ekström, TT

Bönder vill låta djuren gå ute

Publicerad

På grund av foderbristen vädjar nu LRF till länsstyrelserna att låta djuren gå ute några veckor längre än normalt.

Efter sommarens torka och missväxt som lett till stor brist på grovfoder och halm är risken är stor att djuruppfödarna tvingas skicka sina djur till slakt.

Men det finns ett sätt att undvika detta.

– Vi djuruppfödare vädjar nu till länsstyrelserna att tillåta våra djur att gå ut lite längre än regelverket säger. Djuren mår bra av att vara ute och vi kan då utnyttja det gräs som fortfarande växer, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF i ett pressmeddelande.

Många måste slakta

En enkät från LRF som har besvarats av drygt 4 000 bönder visar att var tredje djurhållare överväger att minska antalet djur på grund av foderbrist.

– För djuren är det positivt att få gå ute så länge som möjligt. Det är också torrt i markerna efter sommaren så underlaget är bra i hagarna. Vi känner stort ansvar för våra djur och ser till att de har det bra. Om vädret försämras så tar vi givetvis in dem i ladugårdarna, säger Palle Borgström.

Vädjar om flexibilitet

Bönderna oroas av att en del länsstyrelser flaggat för att inte tillmötesgå detta önskemål. LRF påpekar att Jordbruksverkets extra vägledning i mitten av augusti ger klartecken för en ökad flexibilitet på grund av den svåra situationen:

”Det är viktigt att de grundläggande förutsättningarna för ett gott djurskydd säkerställs, men med hänsyn till torkan och värmen behöver kraven ställas i relation till situationen”, skriver Jordbruksverket.

LRFs medlemmar, från Norrbotten i norr till Skåne i söder vädjar nu till länsstyrelserna att lyssna på Jordbruksverkets rekommendation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer