Foto: SVT

Bristen på hö slår mot hästägare

Publicerad

Hur ska man tänka när det är brist på grovfoder? Den frågan diskuterades under ett seminarium på Bergsåkers Travbana under fredagen.

Den torra sommaren har lett till klena skördar vilket gör att många oroar sig för om höet ska räcka till sina hästar.

– Det började redan under våren då folk började få slut på mat innan betet kom igång. Jag själv har lyckats få ihop allt foder och hoppas att jag ska klara mig fram till betesperioden och nästa skörd, säger Isabelle Serrander som är dressyrtränare och själv har tre hästar.

Många söker hö

Arrangemanget på Bergsåkerstravet stod LRF, travbanan, Hästnäringens nationella stiftelse och Studieförbundet Vuxenskolan för. Dels gick man igenom hästens foder och behov och diskuterade även krisläget när det gäller hötillgången.

Annika Söderholm från Bergsåkerstravet och Bengt Granqvist, LRF, hälsade välkomna till seminariet. Foto: SVT

– Jag har fått väldigt mycket frågor från aktiva som undrar vart man kan få tag på hö, berättar Annika Söderholm som är utbildningsansvarig på Bergsåkers travskola.

Inte råd att vara kräsen

– Det är många som kontaktat utländska leverantörer för att få hem hö. Jag vet inte kvalitetsmässigt om de är nöjda men man får inte vara så kräsen i det här läget säger Isabelle Serrander.

Isabelle Serrander Foto: SVT

På seminariet diskuterades även hur man ska tänka för att odla rätt utifrån önskat resultat. Även om det är bekymmersamt med höbristen finns förhoppningar om att det går att lära sig något av situationen.

–  Jag hoppas att det ändå leder till något gott. Jag tror att många blir mer kunniga inom ämnet och vet vad man fodrar med och varför, säger Annika Söderholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer