Fem av länets kommuner har brist på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Fem av länets sju kommuner anger att de har brist på bostäder. Störst underskott är det i Sundsvall medan bostadsmarknaden är totalt sett balans i Ånge och Sollefteå.

I bostadsrapporten, som är framtagen av Länsstyrelsen Västernorrland och Boverket, framgår det att Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik har den värsta bostadsbristen i länet, där det är underskott i både centralorten och övriga kommundelar.

LÄS MER: Brist på särskilda bostäder för äldre

I både Ånge och Sollefteå ska det däremot, enligt samma rapport, vara ett överskott på bostäder utanför tätorterna. I Ånge ska det dessutom finnas ett överskott inom tre år, vilket Ånges kommunalråd inte har märkt av.

– Vi har haft överskott av bostäder i cirka 20-25 år men just nu ochett år tillbaka är det inget överskott och det märks också påpriserna som höjs med cirka 20-30 procent, både på villor och lägenheter, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge kommun.

Danielsson (S) tror också att det kommer fortsätta att se ut så.

– Jag tror inte att det kommer vara varken brist eller överskott påbostäder, säger Sten-Ove Danielsson (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.