Anders Olofsson trivs bra i Resele och vill inte byta sin utsikt mot något. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Bostadsbrist på landsbygden

Publicerad

För ett och ett halvt år sedan gjordes en inventering av hur många fastigheter, där fastighetsägaren inte var skriven på bostaden, det fanns i Resele. Drygt 70 obebodda hus blev resultatet.

Inflyttningsgruppen i Resele har jobbat aktivt i flera år för att locka boende till byn, och det med gott resultat. Men problemet är att det finns för få hus att flytta till.

– Man pratar väldigt mycket om urbanisering och att folk vill bo i städerna och flyttar till städerna. Men man pratar aldrig om det motsatta. Att det finns väldigt många som också vill bo på landsbygden, säger Emelie Kårén, som jobbar som lärare i Resele och är engagerad i inflyttningsgruppen.

Framtidsplaner

Ett av problemen är att många fritidshus står tomma. Antingen så säljer man inte av sentimentala skäl, eller så vill man behålla sitt hus för att få komma till sin hembygd nån gång per år.

– Om man inte använder sitt hus så mycket så kanske man borde tänka till lite hur det påverkar bygden här, säger Emelie Kårén.

Lugnet

Anders Olofsson och hans sambo var på husjakt i fyra år innan de äntligen hittade sitt drömställe. De hade en sökradie på några mil runt Sollefteå, men viktigast var att hitta ett ställe långt från staden, men nära till alla nödvändigheter.

– Man kan gå ut på kvällen och bara andas, slippa heja på en massa folk, eller folk som står och tittar på en. Man kan göra vad man vill. Det är lugnt och skönt, säger Anders olofsson.

 Saknar ni ingenting en stad kan erbjuda? Sushi till exempel?

 – Nej, jag är vegetarian, säger Anders och skrattar.

Så vill Reseles byalag skapa fler bostäder på landsbygden

Byalaget har vänt sig till Sollefteå kommun med en lista på åtgärdsförslag:

* Åtgärder för att underlätta finansiering genom till exempel kreditgarantier.

* Insatser för att underlätta renoveringar av befintliga byggnader.

* Stöd till trygghetsboenden för att sätta fart på flyttkedjan.

* Direkta investeringar i kommunägda fastigheter även i byarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.