Dom boxas med parkinsons – mot parkinsons Foto: Vilhelmina Jacobson

Boxning – mot parkinsons

Uppdaterad
Publicerad

De värsta kritikerna brukar säga att boxning ger hjärnskador. Men i Sundsvall är det precis tvärtom. Åtminstone nu sedan Parkinsonsföreningen börjat träna sporten regelbundet.

Mauri Junes fick parkinson som diagnos för två år sedan. I själva verket har han haft sjukdomen betydligt längre. Nu gäller det att kämpa emot och ett sätt som visat sig fungera och dokumenterats i USA – är boxning:

– Det är fantastiskt. Man får ta i, man blir svettig och det känns helt underbart, säger Mauri Junes.

”Sträcka ut”

Parkinsons Medelpad heter föreningen med runt 200 medlemmar. Hälften är anhöriga som även dom fått anledning att börja röra på sig:

– Det är det här med att dom får sträcka ut. Och ta i, och sen ha en tränare som pushar på gör ju att fler orkar och vill hålla på, säger Åsa Sundin som är anhörig och ordföranden i Parkinson Medelpad.

Muhammad Ali

Paradoxen är väl att världens störste – Muhammad Ali – dog i sviterna av parkinsons. Men det vill man egentligen inte prata om. Träningen här sker inte med slag mot huvudet men den är hård och koordinationen är viktig som i vanlig boxning.

Inga slag mot huvudet

– Tydligen är det så att koordinationen och rörelserna hjälper till i kampen mot sjukdomen. Men vi är försiktiga och i parkinsons-boxningen slår vi inte alls mot huvudet, säger Efran Kakahani, tränare på Sundsvalls Boxningsklubb.

Se hela reportaget i SVT Play: Boxning – mot parkinsons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.