Helikoptrar bombar brandhärdarna i området med vatten. Foto: Tittarbild

Branden inringad med slangsystem – men inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot måndag har räddningstjänsten lyckats knyta ihop ett slangsystem runt hela brandområdet i Norrmossaflon norr om Helgum. Därför kan man nu börja blöta brandens ytterkanter.

Räddningsinsatsen har fortgått under natten med ett oförändrat manskap på platsen. Samtidigt har man fortsatt att bomba området med vatten med de två helikoptrarna.

– Vi har under natten ringat in branden med ett slangsystem. Vi kan nu börja blöta ytterkanterna, säger Mikael Lundberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden vid Norrmossaflon

Ser bättre ut

Enligt räddningschefen Andreas Hoff ser situationen bättre ut än den gjorde under söndagen.

– Det är högre luftfuktighet och svagare vind så det ser lite ljusare ut, säger han samtidigt som han vill avvakta med att säga att faran är över.

– På eftermiddagen blir det torrare i luften och då kan det ta fart igen, konstaterar Andreas Hoff.

Än så länge är det två helikoptrar som vattenbombar branden, men en av helikoptrarna måste snart få service och man överväger nu om man måste ta in en annan maskin eller om man kan klara sig med en helikopter.

”Enormt jobb”

Branden bedöms fortfarande inte vara under kontroll och man beräknar att det kommer att ta ytterligare några dagar innan allting är släckt.

– De ute på marken har gjort ett enormt jobb. De ska ha all heder, säger Mikael Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Norrmossaflon

Mer i ämnet